ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Лекар от УМБАЛ "Св. Екатерина": Спада възрастовата граница на пациентите с артериална тромбоза
©
По случай Световния ден на тромбозата – 13 октомври, обръщаме внимание на основните рискови фактори, предразположените възрастови групи и симптомите при най-често срещаните артериални и венозни тромбози, както и възможностите за лечение. Кратка презентация по темата "Артериална и венозна тромбоза на долни крайници – профилактика, превенция и лечение“ представи доктор Елица Димитрова- съдов хирург в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ "Св. Екатерина".

Венозната тромбоза се характеризира като запушване или тромбозиране на магистрален венозен съд или повърхностна вена. Заболяването има три фази- остра, подостра и хронична фаза, подчерта д-р Димитрова. В зависимост от засегнатия сегмент тя може да бъде повърхностна или дълбока венозна тромбоза.  

Повърхностната венозна тромбоза започва с внезапно зачервяване и болка в областта на засегнатата вена, обясни специалистът. Типични симптоми са и повишена локална температура, локален оток. При асцендиращ тромбофлебит болката и зачервяването се разпространяват по вътрешната повърхност на целия крайник, посочи още специалистът.

При острата дълбока венозна тромбоза има масивен оток, кракът е твърд, силно болезнен, като може да се наблюдава и промяна в оцветката на крайника, дължаща се на остро настъпил венозен застой. Рисковите фактори за повърхностната и дълбока венозна тромбоза са идентични и включват продължително обездвижване, генетични фактори, онкологично заболяване, бременност.

Най-тежкото усложнение след прекарана венозна тромбоза е белодробен тромбемболизъм, допълни тя. 

Затова и тези състояния не трябва да се подценяват и да се лекуват своевременно, категорична бе д-р Димитрова. 

По думите й лечението често се неглижира, а с това се увеличава риска от белодробна емболия и достигане на тежка хронична форма на венозна недостатъчност на крайниците. Терапевтирането включва строг постелен режим, медикаменти за разреждане на кръвта и противовъзпалителни средства. Хроничната фаза продължава с компресионни чорапи, венотонична терапия, за да се избегне нарушаване качеството на живот.

"Острата артериална тромбоза е спешно състояние“, каза още доктор Димитрова.

Тя представлява внезапно спиране на артериалния  приток на кръв към тъканите, причинено от внезапно запушване на артериите от тромботични маси. 

"Засяга най-често горните и долни крайници. Това не означава, че не могат да бъдат засегнати сънните артерии, мезентериалните съдове“, изтъкна съдовият хирург. 

Рискови са пациентите със сърдечни пороци, артериална хипертония, атеросклероза и пациенти с високи нива на холестерол, пушачи и други.

Симптомите са внезапна силна болка в засегнатия крайник, загуба на сетивност, загуба на моторна функция, изстудяване на крайника, стана ясно още от лекцията й.

Лечението при този тип тромбоза е спешно, предупреди лекарят. Затова е необходима своевременна диагностика от съдов хирург. Тромбът трябва да бъде отстранен изцяло от запушения съд.

Хроничната форма на артериална тромбоза представлява стесняване и/или запушване на кръвоносните съдове на съответния крайник, но при острата то става внезапно, изведнъж. Рискови фактори са идентични, но тук превалиращ фактор е и захарният диабет. Възможно е формиране на трудно зарастващи рани, познати като гангрена или некроза на крака, подчерта доктор Елица Димитрова.

Лечението е медикаментозно в ранните стадии на заболяването, но при прогресиране на заболяването и нарушаване качеството на живот се пристъпва към инвазивно лечение- оперативно, ендоваскуларно или комбинация от двата подхода- хибридно лечение.  

Спада възрастовата граница на пациентите с артериална тромбоза, стана ясно от думите на специалиста. Преди тези състояния са били типични за хора на възраст между 60-70 г. Сега все по-често се среща при хора на 50-60 годишна възраст. Това е драстичен спад, по мнението на д-р Димитрова. Много често тези заболявания остават "тихи“, каза още тя.  

Диабетът е бич на съвременното общество, нерядко се подценява от пациентите, а комбинацията му с периферна артериална болест може да доведе до необратими последствия за крайника. Стриктният контрол на кръвната захар и проследяването на пациентите от съдов хирург са ключови в борбата с тези заболявания. Тя препоръчва да се обръща сериозно внимание на профилактиката и превенцията, което ще доведе до намаляване на усложненията, контролиране на рисковите фактори и подобряване качеството на живот на пациентите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Издирват майка на две деца от София
Отношенията София-Скопие
Формула 3 сезон 2024/25
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията