ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Кметът Васил Терзиев настоява за запазването на три сгради, част от културното наследство на София
Автор: Йоланда Пелова 12:52 / 09.03.2024Коментари (0)1065
Запазването на културно-историческото наследство на София е ключово за опазване духа на нашия град. Като част от това наследство старите сгради на София носят характерни архитектурно-исторически достойнства и имат значение за културното наследство на столицата.

Кметът Васил Терзиев настоява за опазването на три стари софийски сгради, културна ценност за София. В писма до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) кметът на Столичната община изисква да бъдат преразгледани становища на Министерство на културата (МК). За това кметът Терзиев информира и чрез своя Facebook.

Това са три сгради от централна градска част, които са застрашени да загубят своята културно-историческа стойност и напълно да изчезнат, поради инвестиционни намерения, предвиждащи тяхното надстрояване, пристрояване или напълно събаряне.

Първата сградата е на ул.“Любен Каравелов“ 34, построена е през 1941 г. и е един от характерните образци на архитектурата в стил "рационализъм“, запазени в София. Тя е била собственост на видния български юрист, общественик, историк и публицист проф. д-р Константин Кацаров. Проектирана е от архитектурно бюро "М.Пушкаров – В.Мухтаров“ и има статут на единична архитектурно-строителна културна ценност с предварителна категория "местно значение“. Сградата попада в територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност.

Кметът Терзиев настоява да бъде преразгледано становището на МК от 01.08.2023 г., с което се съгласува изменение на плана за застрояване и работен устройствен план за обекта и се допускат инвестиционни намерения на собствениците за надстрояване на сградата на ул.“Любен Каравелов“ 34. Заявените инвестиционни намерения променят изцяло обемно-пространствените параметри на сградата, нейната стиловата характеристика и културно-историческата й стойност. Затова кметът на Столичната община настоява министъра на културата да преразгледа становището си за съгласуване на проекта за допускане на изменение на плана за застрояване и работния устройствен план за обекта.

Втората сграда се намира на ул.“Мизия“ 9, в нея е живял известният художник и преподавател проф.Симеон Велков. Тя притежава статут на недвижима архитектурно-строителна и историческа културна ценност с категория "местно значение“ и попада и в рамките на групова културна ценност. За нея също със становище на МК от 07.08.2019 г. е съгласуван проект за изменение на плана за застрояване и работен устройствен план, с които се допуска пристрояване и надстрояване на сградата. С предвиденото застрояване ще се обезличи обемно-пространственото решение и хармоничната композиция на културната ценност, ще се нарушат характерни архитектурни елементи на сградата като ъгловото вертикално остъкляване. А планираният подземен гараж се поставя под риск конструктивната цялост и сигурност на сградата.

Отрицателни становища за изменения на подробните устройствени планове и за двете сгради са дали и Българския национален комитет на ИКОМОС и кметът на район "Средец“.

Третата сграда се намира на ул.“Стара планина“ 9 и е част от определената в Закона за културното наследство охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима културна ценност "Учебна сграда, бивша Първа мъжка гимназия“, която попада в територия с културно-историческо значение за София, като попада и в територия с културно-историческо значение за София, част от характерното застрояване на градския център.

През 2019 г. Столичната община е настоявала пред МК за възстановяване на статута на сградата на "културна ценност“, която е била отписана като такава през 2005 г. От Регионалния исторически музей – София също е изразено становище, че сградата е от съществено значение за градоустройствената рамка на учебната сграда и се настоява за декларирането й като културна ценност с категория "за сведение“.

През 2019 г. НИНКН е започнал процедура за изготвяна на "предварителна оценка“ на сградата на ул.“Стара планина“ 9.

Инвестиционните намерения за обекта предвиждат премахване на съществуващата в имота сграда на ул.“Стара планина“ 9 и изграждането на нова. Искането за разрешение за строеж е спряно от главния архитект на Столичната община, отменени са и всички съгласувани технически инвестиционни проекти за обекта. Заповедите на главния архитект обаче са обжалвани от собственика пред Административен съд – София град (АССГ) и са отменени. Решенията на АССГ са потвърдени от Върховния административен съд.

Пример за разбирането за отношение и визия към културното наследство на града е предприетото със сградата на хотел "Париж“ на бул.“Княгиня Мария Луиза“, за която главният архитект на София Здравков издаде разрешение за строеж за изпълнение на реконструкция на сградата и за реставрационно-консервационни работи. Сградата ще бъде възстановена и запазена с нейната автентичност, архитектурно-градоустройствена и историческа ценност като част от недвижимото културно наследство на София.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията