ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Какво да очакваме от Европейския музикален форум в столицата 
Автор: Георги Иванов 11:42 / 31.05.2024Коментари (0)872
©
Провеждането на Европейски музикален форум в България е още една стъпка в нашите усилия да позиционираме стабилно нашата сцена и нашия капацитет в международен план. Това каза заместник-председателят на Българска музикална асоциация Мила Георгиева в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

От 5 до 7 юни в регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала“ в София ще се проведе 12-то издание на Европейския музикален форум. Това Ежегодно събитие за първи път стъпва на Балканите благодарение на инициативата на Българската музикална асоциация. Форумът се провежда под патронажа на кмета на столицата Васил Терзиев и се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Преди пет години Българска музикална асоциация подема инициативата да представя българска музика по международни форуми. "Аз отговарям основно за международната дейност. Работим в тази посока много активно, разрастваме се и се превръщаме в доста търсен партньор в международен план“, обясни Мила Георгиева.

Музикалната сцена от Югоизточна Европа не е достатъчно сериозно възприемана от Западна Европа, заяви заместник-председателят на Българска музикална асоциация. "Когато тръгнеш през конкретните процеси по износ на един пазар, който не е толкова познат, извън "Мистерията на българските гласове“, Теодосий Спасов и Милчо Левиев, започваш да опираш в една особена стена. Те не ни пускат. Виждаш къде не е ОК, започваш да коригираш и да представяш съдържание, което е на търсеното ниво, но пак не се получава, защото не биваш допускан“, обясни тя.

Големите музикални индустрии в Европа – Англия, Франция и Германия, скандинавските страни, Белгия и Холандия, оформят и развиват определени музикални жанрове. "Те налагат какво трябва да правят музикантите, за да им бъдат отворени вратите. Има обаче стилове в конкретните жанрове, които не се консумират, не се признават, не се свирят в нашата част на Европа. Те не приемат, че това, което се развива при нас, е също толкова европейско, колкото и тяхното. Има различни нива на дискриминация. Има тотално незачитане на стилове, които се развиват при нас“, посочи Мила Георгиева.

Българските представители не биват селектирани на големите музикални форуми. "Обявява отворена покана за музиканти от цяла Европа, от които биват селектирани определен брой, и те получават възможността да се представят на този професионален форум пред професионална аудитория, пред потенциални купувачи. Българските представители не биват допускани. Затова ние трябва да си проведем политиките, за да им отворим очите, че не ни селектират. Доста от тях не си дават сметка за това“, заяви заместник-председателят на Българска музикална асоциация.

На Европейския музикален форум в София ще бъдат поставени въпроси за на географската перспектива по отношение на равенството. "Ще си говорим за равнопоставеността в стрийминга, за справедливото участие в сектора. Не е нужно да бъдем селектирани, ако не представим добро качество. Но и те не трябва да се оправдават с това, че не ни селектират, като казват, че не е качествено, защото това не е вярно“, подчерта Мила Георгиева.

Гости на събитието ще бъдат членовете на Европейския музикален съвет, европейски организации на консерваториите, на концертните зали, на европейската джаз мрежа, всички представители на големите европейски и национални музикални организации в рамките на Европа.

Мила Георгиева заяви, че в момента в България се наблюдава много голям ръст на дигиталното разпространение. "Ние имаме дигитално разпространение от години и не сме постигали особени висоти, но в момента има различни компании и млади професионалисти, които познават много по-добре формите на дигитално разпространение. Вече има артисти, особено от младите, които правят много сериозни пари от дигитално разпространение. То не е само стрийминг, а цялостна възможност за дигитално разпространение“, поясни тя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията