ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Издигнаха знамето на столицата пред храма базилика "Света София"
Автор: Цвети Христова 15:22 / 17.09.2024Коментари (0)368
© Столична община
Днес не празнуваме само града, в който живеем, но и ценностите, които той олицетворява – Надежда, Вяра, Любов и Мъдрост. Тези добродетели са основата, върху която градим бъдещето на София. Нашият град, с хилядолетна история, е преживял много изпитания, но винаги се е възраждал по-силен, по-мъдър и по-готов да посрещне утрешния ден. Това каза кметът на София Васил Терзиев на тържествена церемония за издигаге на знамето на града пред храма базилика "Света София“, дал имeто на столицата.

"София е град на надеждата. Надеждата, че можем да създадем пространство, в което всеки човек има възможност да расте, да се развива и да допринася за общото благо. Надеждата, че всеки от нас има важна роля в създаването на по-добро бъдеще“, заяви Васил Терзиев.

"София е град на вярата. Вярата в нашата обща сила да променяме света около нас, вярата, че когато сме обединени, можем да постигнем повече, отколкото сами. Вярата, че дори пред лицето на глобални предизвикателства като климатичните промени и технологичните трансформации, София може да стане модел за устойчивост, иновации и сътрудничество.

София е и град на любовта. Любовта към нашите съседи, към нашия град и към бъдещето, което искаме да изградим. Именно тази любов ни свързва като общност и ни кара да работим заедно, да се грижим един за друг и за града, който наричаме дом“, посочи също кметът Терзиев.

"И, разбира се, София е символ на мъдростта. Мъдростта да гледаме не само към настоящето, но и към бъдещето, и да намираме верния път.

По думите на Васил Терзиев днес ние стоим на един кръстопът. Пред нас са предизвикателствата на технологиите, климатичните промени, геополитическите конфликти. За да се възползваме от новите възможности и да устоим на съвременните трудности, трябва да бъдем мъдри, борбени и обединени като общност.

"София вече поема по нов път – път на промяна и трансформация. Наскоро се присъединихме към инициативата за климатична неутралност, за да направим града ни по-зелен, модерен и със здравословна среда. Това не е просто договор – това е обещание към нас, жителите на София, за по-добър живот. Не само ще намалим драстично емисиите до 2030 година, но ще постигнем по-чист въздух, по-екологичен транспорт, по-енергоефективни сгради и повече зелени площи.

Антон Страшимиров е казал: "София е градът, в който всяка мечта може да намери своя път, стига да бъде достатъчно силно следвана". 

Тази мечта за по-добра София ще стане реалност, само ако се обединим около една обща визия – София да се превърне в модерен, зелен европейски град. Всички заедно – администрация, бизнес, университети и граждани – трябва да работим ръка за ръка, за да постигнем тази цел. Първите стъпки вече са направени; сега е моментът да не се отклоняваме от пътя и да продължим напред“, каза също кметът Терзиев.

На тържествената церемония присъстваха президентът на България Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, народни представители, общински съветници, кметове на райони, министри и граждани.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил отслужи тържествен водосвет. В проповедта си патриархът отбеляза, "Нека пътят избран от светите Христови невести - София, Вяра, Надежда и Любов бъде и наш път, и добродетелите засвидетелствани от тях не само с имената им, но и със самия им живот и подвиг, бъдат и наши добродетели.“


Още по темата: общо новини по темата: 19
18.09.2024 »
17.09.2024 »
17.09.2024 »
17.09.2024 »
17.09.2024 »
17.09.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията