ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Иван Таков за паметника на Стефан Данаилов в София: Ламбо ненавиждаше пошлите спорове
Автор: Петър Дучев 18:26 / 19.06.2024Коментари (0)1246
©
Стефан Данаилов не заслужава тези низки разпри за паметника му. Това заяви Иван Таков, председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС, по повод разразилия се спор за мястото, на което да бъде поставен монумент на любимия на няколко поколения българи актьор.

"Ламбо ненавиждаше пошлите спорове. Предпочиташе да се оттегли с достойнство и да запази спокойствие, коментира председателят на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС. - Сега, близо 5 години след смъртта му, допуснахме да замърсим паметта за него с грозен скандал за това къде да го увековечим. Ламбо е светла личност. Нямаме право да го използваме за такива низки разпри".

Според Иван Таков въпросът за поставянето на паметник на Стефан Данаилов изобщо не подлежи на коментар. "Никакво съмнение няма, че паметник трябва да има, категоричен е той. - А мястото, на което да бъде поставен, трябва да бъде избрано така, че да има разбиране и одобрение от всички. Защото Ламбо беше обществена личност и беше обичан от хората и като артист, и като преподавател в НАТФИЗ, и като политик, и като човек".

Според председателя на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС градинката на площад "Велчова завера" при Духовната семинария в София, която от есента на 2022 година носи името на Стефан Данаилов, трябва да бъде основно ремонтирана. "Необходимо е да бъде изготвен цялостен ландшафтен проект, който да бъде изпълнен и това място да бъде красиво и приятно за почивка на столичани, коментира Иван Таков. - Ламбо беше ценител на красотата във всичко и градинката, която носи неговото име, трябва да е естетически много добре издържана".

Иван Таков е категоричен, че е време Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община да бъде променена в частта, която се отнася до Експертно-художествения съвет. "Този помощен орган, който беше създаден от кмета Йорданка Фандъкова, всъщност е инструмент за изпълнение на конюнктурни идеологически и политически задачи, коментира той. - Това е паразитна и напълно ненужна структура, която неоправдано иззема функциите на комисиите в СОС и на дирекциите в Столична община. В тях има достатъчно компетентни експерти, които могат да вземат решения за именуване и преименуване на общински обекти и за поставяне, преместване или премахване на паметници. Недопустимо е външен помощен орган да взима решения, вместо общинските съветници, които са избрани от гражданите на София да ги представляват в градския парламент".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията