ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Гуверньорът на Австрийската национална банка изнесе лекция в УНСС 
Автор: Екип Sofia24.bg 18:02 / 11.10.2024Коментари (0)343
"Нормализация на паричната политика в Еврозоната - предизвикателства и възможности“, беше темата на публичната лекция, която гуверньорът на Австрийската национална банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Робърт Холцман изнесе в УНСС. Събитието организира катедра "Икономикс“.

Официален гост беше посланикът на Австрия в България Н. Пр. Андреа Икич-Бьом.

Гуверньорът Робърт Холцман е сред изявените членове на Управителния съвет на ЕЦБ и една от основните цели на лекцията беше да внесе яснота по отношение на функционирането и вземането на решения, касаещи паричната политика в еврозоната, с оглед и на амбициите на България да стане неин член.

Доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международната дейност отправи благодарност към проф. Холцман и сподели, че България винаги е била пример за подражание по отношение на публичните финанси и своята парична политика. "Паричната политика и работата на централните банки придобиват все по-голям потенциал и значение в България особено при настоящата амбиция на страната ни да се присъедини към еврозоната скоро, затова сме много благодарни за възможността да проведем днешната дискусия.

Модератор на дискусията беше Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер, икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) и лектор във Виенския университет по икономика. Той приветства проф. Робърт Холцман и открои значимостта на темата за паричната политика, като посочи, че "централните банки оказват все по-голямо влияние върху макроикономическата политика, затова е изключително важно фокусът да се постави върху по-дългосрочните перспективи за развитие на паричната политика и видовете инструменти, които тя трябва да прилага в бъдеще“.

Атанас Пеканов благодари катедра "Икономикс“ за гостоприемството.

В своята презентация проф. Холцман  разгледа дилемата дали ако след няколко месеца или години инфлацията в еврозоната, САЩ и други страни се укроти ще можем да се върнем към традиционната парична политика преди 2008 г., когато краткосрочните лихвени проценти (и задължителните резерви) доминираха в инструментариума на паричната политика или ще трябва отново да приложим неотдавнашната неконвенционална парична политика (НПП) - с поуки от близкото минало и може би с нови неконвенционални инструменти, за да се справим с твърде ниската инфлация?

В тази връзка лекторът се спря в детайли на неконвенционалната парична политика, нейните нови инструменти, включващи прилагането на отрицателни лихвени проценти, количествени улеснения, финансиране на кредитирането и предварителни насоки във всички развити икономики с ограничени различия, като посочи  и нежеланите за централните банки последици: трайни загуби и рязко покачване на инфлацията, проблеми с балансите на повечето централни банки, с прогнозиран отрицателен собствен капитал до 2030 г. или дори до 2040 г., което потенциално подкопава независимостта на централните банки.

Проф. Холцман разгледа и възможностите за връщане към конвенционална парична политика, като подчерта, че предложените конвенционални алтернативи на паричната политика са ограничени по брой и възможности и включват стратегии за оптимизиране, асиметрични функции на реакцията и по-високи стойности на инфлацията. Освен това проучванията на непредвидените последици от прилагането на неконвенционалната парична политика, особено върху разпределението на доходите и богатството и върху разпределението на ресурсите, са ограничени.

Участие с презентации по дискутираната тема взеха доц. д-р Ралица Симеонова-Ганева, преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски“ и член на Съвета за икономически анализи и д-р Свилен Колев, зам.-председател на Националния статистически институт (НСИ). Росица Ганева се спря на два важни политически канала за стимулиране на естествения лихвен процент: противодействие на негативните демографски процеси и повишаване на тенденцията на нарастване на производителността. Свилен Колев разгледа начините за нормализиране на паричната политика след приложените рестриктивни мерки и предизвикателствата в тази насока, като се позова на изследване направено от Съвета за икономически анализи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина Кирил Маричков
Катастрофи в София
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Природни стихии
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията