ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Фандъкова посети 73 СУ "Владислав Граматик", ето защо
Автор: Екип Sofia24.bg 17:03 / 28.08.2023Коментари (0)400
© Столична община
Истински се гордея с факта, че утвърдих инвестициите в образованието като водещ приоритет на общината и като необратим процес не само на градско ниво, но и на национално ниво. Вече никой не може да си позволи да неглижира системата на образованието. Това беше моята кауза, когато започнах да се занимавам с политика. И през  тази година продължаваме да инвестираме в изграждането на нови детски градини и училища. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова при посещението си в  73 СУ "Владислав Граматик“.

Кметът информира директора на училището Иван Петков, че 73 СУ "Владислав Граматик“ е едно от  трите училища, за които Столичната община е кандидатствала по Плана за устойчивост за изграждане на нова сграда. Проектът включва строителството на нов четириетажен корпус със спортна зала и топла връзка към съществуващата сграда.

"Това ще позволи на училището да премине на едносменен режим на обучение и ще осигури още по-добра среда за децата", посочи още кметът на София и подчерта, че самото училище също така работи за разширение и подобрение на училищната база.

Кметът на София посети училището по покана на директора Иван Петков, за да види новата фотоволтаична система, изградена на принципа на частно-публично партньорство.

"Инвестициите във възобновяеми енергийни източници – соларни и фотоволтаични панели, термопомпи – са част от нашия План за устойчива енергия и климат, който разработихме и приехме преди две години. Той е с хоризонт до 2030 година и предполага развитието на възобновяемите енергийни източници във всички общински сгради, в  които това е възможно, като акцент са сградите на общинските детски градини и училища. Вече има 2 училища и 20 детски градини с фотоволтаични системи и продължаваме с тези инвестиции. В момента в две детски градини в район "Кремиковци“ се  изграждат  вътрешноотоплителни инсталации и системи за използване на геотермалната енергия.

Чрез съдействието на научните институции, посредством въздушно заснемане със специални технологии и софтуер, е извършено проучване за ефективно използване на потенциала от слънчева енергия на покривните конструкции на 880 общински сгради. Идентифицирани са 73 сгради, от които 38 общински сгради с най-висок потенциал, като над 80% от площта на покривните им пространства могат да бъдат използвани за производство на слънчева енергия", добави още Фандъкова. 

Директорът на училището Иван Петков представи новата фотоволтаична система и посочи, че политиката на училището е да пести ресурси и да намалява разходите си. Друга идея, която училището реализира, е автоматично управление на осветлението в коридорите, както и поставяне на фотоклетки на чешмите с цел пестене на енергия и вода.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията