ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Експерти: 50% от хората с диабет тип 2 не подозират за състоянието си
©
Пресконференция под мотото "Да покажем червен картон на диабет тип 2 заедно “ се организира по повод предстоящия Световния ден за борба с диабета. По данни на Международната Диабетна Федерация (IDF) от 2021 г., в България над 235 хиляди души са в предиабетно състояние1, като 80% от тях не подозират, че кръвната им захар е по-висока от нормалното2 и че са изложени на риск от развитие на диабет тип 2. 

Предиабетът е сериозен здравен проблем, който може да доведе до сърдечносъдови и бъбречни проблеми. 

Тази тревожна статистика бе обсъдена на пресконференция, организирана от Българското Дружество по Ендокринология по повод предстоящия Световния ден за борба с диабета.

"Предиабетът често остава незабелязан, тъй като симптомите са неясни или липсват. Въпреки това, метаболитните промени, които настъпват, поставят хората в сериозен риск от прогресия към захарен диабет тип 2,“ отбеляза проф. д-р Анна-Мария Борисова, дългогодишен председател на Българското Дружество по ендокринология. 

"Ранната диагностика е от съществено значение, защото дава възможност за предприемане на мерки, които могат да предотвратят или забавят развитието на диабет. За хората с предиабет е от решаващо значение да променят начина си на живот – здравословното хранене и редовната физическа активност могат да имат значителен ефект върху подобряването на метаболитния профил.“

Проф. Анна-Мария Борисова представи развитието на епидемията захарен диабет в света и в нашата страна за последните 18 години. В света честотата на диабета нараства с 218% според популацията - от 246 милиона диабетика през 2007 г. до 537 милиона през 2021 г. възрастно население (20-79 г). За България повишението е със 199% според популацията – от 487 000 през 2006 г. до 770 000 през 2024 г.

Половината от диабетиците не са диагностицирани и се считат за "здрави“. В най-младата възраст (20-29 г.) през 2006 г. не е имало диабетици, а през 2024 г. те са 1.5% в тази възрастова група. Днес всеки трети над 60-годишна възраст е с диабет. Предиабетът е три пъти по-чест от диабета и се счита за основен негов рисков фактор. Половината от лицата с предиабет след 5 г. стават диабетици, показва проспективно проучване сред българска популация.4

"Навременното откриване на предиабет е критично за предотвратяване на прогресията към захарен диабет тип 2, както и развитието на сериозни усложнения като коронарна болест на сърцето и хронична бъбречна болест,“ добави проф. д-р Михаил Боянов от Клиниката по Ендокринология в УМБАЛ "Александровска“.

"Ранното разпознаване на състоянието позволява по-ефективно управление на здравословните рискове и предоставя възможност за значителни подобрения чрез промени в начина на живот и при нужда - медикаментозна терапия“.

Експертите на пресконференцията подчертаха значението на редовните профилактични прегледи, особено за хора над 45 години или за тези с повишен риск – наднормено тегло, фамилна обремененост, високо кръвно налягане или други сърдечносъдови заболявания, ниски нива на "добрия“ холестерол и високи триглицериди. Промяната в начина на живот, като редовна физическа активност и загуба на 5% до 7% от телесното тегло, може да намали риска от развитие на диабет с 58%. Тестът FINDRISK, състоящ се от 8 въпроса, е добър инструмент за предварителна оценка на риска от диабет тип 2.

Навременната диагностика за всички хора над 35 години, както и тези с наднормено тегло и допълнителни рискови фактори, с помощта на тестове за плазмена глюкоза на гладно, орален глюкозо-толерантен тест и тест за гликиран хемоглобин (HbA1c) е от съществено значение за откриване на предиабет и управление на риска. "Колкото по-рано се открие и третира състоянието, толкова по-добри са шансовете за избягване на сериозни усложнения,“ допълни проф. Боянов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Почина Лиъм Пейн
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията