ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Екипа на "Бохемска София": "Кварталът на артистите" е един от кварталите с наследствен дух
Автор: Екип Sofia24.bg 14:07 / 30.08.2023Коментари (0)541
©
"Тази събота, на 2 септември от 18.00 часа ще се проведе първата обиколка на “Кварталът на артистите" из “Долни Лозенец". Това каза Никол Вълчева – част от екипа на "Бохемска София“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. “Тази обиколка ще се провежда на всеки две седмици през събота, като в съботите между тази обиколка, ще има и още една обиколка в “Кварталът на художниците. Обиколката ни започва през улиците “Добри Войников", “Сава Огнянов", “Елин Пелин", стигаме до пл. “Журналист" и се спускаме към ВИАС. Между тези улици е нашият “Квартал на артистите".

Виктор Топалов сподели, че този квартал е по-известен като “Журналистическия" квартал, каквото е и неговото име от 20-те години до ден-днешен, "но се оказва, че в него има повече артисти, отколкото журналисти.  При това, такива, които са били изключително заети с развитието на българския театър в края на XIX  и началото на XX век. Журналистическият квартал почти изцяло съвпада с квартала на артистите."

"Кварталът се оформя след Втората световна война, когато новото правителство на Александър Стамболийски, решава да отдаде терени, които са предоставени на герои от войните, на артисти, на хора с малки финансови възможности, но с принос към развитие на обществото. Домът на тези хора е трябвало да отговаря на определени условия, да се изгради със съответната височина, зелено пространство. Така се оформят и други квартали в София, включително и квартала зад Орлов мост, наречен “Иван Асен II", т.нар. “Професорски квартал".

В кв. “Долни Лозенец" се намират домовете на Кръстьо Сарафов, на Борис Пожаров, са основоположници на българския театър и те са били съседи, разказа още Никол Вълчева: "Тези къщи са в автентичния си вид“. Според Виктор Топалов къщите са със запазени интериори, като  на някои места има и паметни плочи. "Добрата новина е, че това е един от кварталите, които са запазили този наследствен квартален дух. И така малко по малко събираме пъзелчетата в квартала на артистите".

Интересен факт е, че улица “Сава Огнянов" преди да получи името на Сава Огнянов се е казвала улица “Артист", разказа още Виктор Топалов: "Предполага се, че Сава Огнянов е живял или на 1 или на 2 номер на тази улица.“ Следва къщата Александър Миленков, който е първият български професионален сценограф, работил повече от 50 години в Народния театър и е правил декорите за над 300 представления. “Къщата му е много интересна и за хората от “Долен Лозенец" е позната, много красива е, различна, намира се на ул. “Цанко Церковски". Продължаваме с дома на Кръстьо Сарафов, говорим за репетициите му в Борисовата градина, срещу дома му е имало заведение, в което са се събирали всички съкварталци. Спираме на една интересна локация: къща, чиито строеж е започнал, трябвало е да бъде дом за актрисата Адриана Будевска, но тя заминава за чужбина и къщата я купува бащата на Валери Петров. Валери Петров е отраснал там, там е превел Шекспир. Къщата на Елин Пелин, в която има два дъба, засадени лично от него, които могат да се видят там и днес.

Доста подробности за този квартал има в книгата “Кварталците", която е в три тома и е съставена от спомени за живота на хора, живеещи там. Историите в квартала са изключително много. Никол Вълчева разказва още, че чести гости на Елин Пелин са били цар Борис III, с който са ходили на лов заедно, писателя Александър Балабанов". Виктор Топалов допълва историите със спомените на сина на Елин Пелин: “От сина на Боян Иванов научаваме много от любопитните истории, които включваме в обиколката и до преди няколко години продължава да дава интервюта за своя прочут баща. На пощенската кутия на къщата пише “Семейство Елин Пелин". "Там се поддържа този дух, духа на наследниците, на продължаване на старата традиция, на хора, които живеят там повече от 60-70 години. През 1907 г., сдобивайки се със сградата на Народния театър, те се превръщат в истински звезди, знаменитости. Създаването на Народния театър създава условия за повишаване нивото на театъра, " сподели Виктор Топалов.

"Обичаме да говорим за историята на това място, как се е създал, как се е развил през годините, защото смятаме, че по този начин можем да повлияем на нашите съвременници днес, да го пазят повече, да се интересуват от неговия облик. За “Бохемска София" винаги е било важно да се докоснат до “Квартала на артистите", “Квартала на писателите", “Квартала на художниците", разкри още Виктор Топалов, като добави, че “София  има една много силна квартална култура, квартален дух. Когато ти си роден в този квартал, ти цял живот си от квартал “Люлин" или “Лозенец". Хората свързват най-хубавите си години като деца именно с техния квартал, улиците пред дома им, дворовете. Точно затова ние популяризираме кварталите".

Виктор Топалов разказа още за новата инициатива на "Бохемска София“, която е обиколка на “Кварталът на художниците": “Тя включва около 15 адреса, свързани с български художници, но и скулптори като Андрей Николов, Елисавета Консулова-Вазова, Иван Лазаров, Александър Божинов, за Петър Морозов, Ярослав Вешим, Никола Танев – големи имена, които в края на XIX, началото на XX век са създали облика на изобразителното изкуство и  скулптурата в София. Очакваме слушателите да се включат и ни подкрепят в тази кауза и заедно да се потопим в духа на Стара София"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лоша инфраструктура в София
Катастрофи в София
Почина Лиъм Пейн
Коледно-новогодишни празници 2024/2025
Боклуците в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията