ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
ЕЦТП сезира главния прокурор по случая с пътната връзка между Околовръстния път и бул. "България"
©
Европейският център за транспортни политики чрез председателя си Диана Русинова сезира чрез сигнал с входящ номер и.ф. главен прокурор по случая с пътната връзка между път II-16 (Околовръстен път) и бул. "България“. 

Ето пълния текст на сигнала:

Сигнал относно: Искане за проверка по казуса с евентуалното бездействието на Столична община по отношение на затворената пътна връзка между път II-16 (Околовръстен път) и бул. "България“ лица в Столична община със знанието на кмета на София Васил Терзиев

Уважаеми господин Сарафов, Сдружение "Европейски център за транспортни политики“ се обръща към Вас с настоящия сигнал, за да поиска извършване на проверка относно евентуално бездействие от страна на Столична община във връзка със затворената пътна връзка между път II-16 (Околовръстен път) и бул. "България“, която е затворена от 31.05.2024 г. до настоящия момент.

Тази пътна връзка е изключително натоварена и е от стратегическо значение както за столицата, така и за националната транспортна мрежа. Тя свързва важни транспортни артерии и е ключов коридор за движението на хора и стоки както в рамките на София, така и към югозападната част на страната.

Затварянето на този участък сериозно затруднява движението, създавайки значителни задръжки в трафика и възпрепятствайки нормалното функциониране на транспортната система. Считаме, че допуснатото затваряне от над четири месеца, в които не се случва нищо по отстраняването на проблема нарушава разпоредбите на чл. 3, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), а именно: "Лицата, които стопанисват пътищата, ги поддържат изправни с необходимата маркировка и сигнализация за съответния клас път, организират движението по тях така, че да осигурят условия за бързо и сигурно придвижване и за опазване на околната среда от наднормен шум и от замърсяване от моторните превозни средства“. 

Липсата на действия за възстановяване на пътната връзка от страна на Столична община поставя под въпрос ангажираността на компетентните органи към поддръжката на критичната инфраструктура. Още повече, налице е обосновано съмнение, че подобно бездействие може да има последици, които засягат не само икономическата стабилност, но и националната сигурност, като пряко възпрепятстват свободното движение по национално значими транспортни връзки.

Липсата на предприети мерки по възстановяване на движението или предприемането на СМР за укрепване на опасния надлез е възможно да се извършва с користна цел, а именно, за да се увеличи значително и многократно стойността на последващите ремонтни дейности.

В този контекст, молим да бъде извършена проверка по следните въпроси:

1. На какво основание и имал ли е право кметът на. Столична община да разпореди затварянето на пътната връзка?

2. за чия сметка е било извършено обследване и имал ли е право кметът на Столична община да възлага подобни действия с пари от бюджета на общината?

3. Какви са причините за затварянето на пътната връзка и дали Столична община е предприела каквото и да е действие за нейното възстановяване?

4. Има ли предприети мерки за търсене на алтернативни решения за облекчаване на движението в района?

5. Налице ли е нарушение на нормативни разпоредби, свързани с поддръжката и експлоатацията на пътната инфраструктура от страна на общинската администрация?

6. Какви мерки са предприети за информиране на гражданите относно състоянието на този инфраструктурен участък и действията за неговото възстановяване?

7. Застрашена ли е по този начин националната сигурност, предвид важността на пътната връзка за националния транспортен трафик? 8. При въвеждането на временна организация и безопасност на движението били ли са изпълнени всички условия съобразно разпоредбите на чл. 3, ал. 2, ал. 3 и ал. 4 както и на чл. 14, ал. 1 от ЗДвП, както и на всички подзаконови разпоредби произтичащи от този член?

Уважаеми господин Сарафов, Молим Ви да разпоредите пълна проверка за това дали са били спазени всички разпоредби на Закона за пътищата, Закона за движение по пътищата, Закона за устройство на територията, Закона за обществените поръчки и всички произтичащи от тях подзаконови нормативни правила, при затварянето на пътната връзка между СОП и бул. "България“ от страна на Столична община. 

Молим, в случай че бъдат установени евентуални нарушения или бездействие, да бъдат предприети необходимите правни мерки спрямо отговорните лица, с цел възстановяване на нормалната експлоатация на пътната връзка и предотвратяване на евентуални рискове за националната сигурност.


Още по темата: общо новини по темата: 529
02.10.2024 »
02.10.2024 »
02.10.2024 »
01.10.2024 »
01.10.2024 »
30.09.2024 »
предишна страница [ 1/89 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Арестуваха певицата Диона
Борба за влияние в Близкия Изток
Ремонтът на ул. "Опълченска" в София
Градският транспорт в София
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията