ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Доктор от ВМА: Два милиона българи са със свръхтегло, затлъстяването трябва да се лекува
© Facebook
Затлъстяването е социалнозначимо заболяване с голяма честота, което трябва своевремнно да се профилактира и лекува. Безспорно основно значение за развитието му заема начинът на живот – преяждането и липсата на физическа активност. Същевременно нерядко като първопричини за покачването на телесното тегло се установяват и различни ендокринни заболявания – например на щитовидната, надбъбречната или хипофизната жлеза, казва подп. д-р Весела Михнева от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА по повод Международния ден за борба със затлъстяването, който отбелязваме на 24 октомври. 

Основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб.

Ендокринолозите на ВМА са инициатори на редица профилактичните кампании за превенция и ранна диагностика на ендокринни заболявания. И непрекъснато си "сверяват часовниците", участвайки в престижни международни форуми. Последният такъв – във Венеция, Италия, беше посветен именно на обезитета, където бяха обсъдени последните иновативни терапии.

При 65% от страдащите от затлъстяване пациенти е установена генетична предразположеност. Не бива да забравяме и т.нар "спящи гени“, които се събуждат на фона на начина ни на живот.

Как се поставя диагнозата?

За лесна и обективна оценка използваме няколко клинични параметъра. Най-достъпен безспорно е т.нар. индекс на телесна маса (ИТМ). Той се изчислява, като разделим килограмите на ръста в метри на квадрат. Ако получената стойност е над 30, тогава е на лице затлъстяване, а между 25-30 – наднормено тегло. Също така е добре да се следи обиколката на талията. При жените тя е добре да бъде до 80 см, при мъжете – до 94см.

Около 42% от българите са с индекс на телесната маса около 25, като считаме, че приблизително 23% са със затлъстяване I-ва степен, 8-10% – с II-ра, и 3% – с III-та и ексцесивно затлъстяване. Според изследването, 49% от хората в България имат наднормено тегло повече от 6 години, а 12% – над 20 г. Два милиона от възрастното население в България е със свръхтегло, половината от тях са със затлъстяване. При децата 200 000 са със свръхтегло, 67 000 от тях със затлъстяване. В последните 50 години честота на случаите на затлъстяване се е утроила.

Обезитетът не е просто козметичния дефект. Фактът, че се виждаме пълни в огледалото, че се сравняваме с моделите в тик ток, това че се налага да пазаруваме дрехи с размер XXL, е само едната страна на проблема, но заедно с това са и свързаните със затлъстяването заболявания, които са над 150 на брой. Най-честите от тях са сърдечно-съдовите, захарният диабет, жлъчно-чернодробните, ставните, някои видове злокачествени заболявания. Като цяло пълните хора живеят статистически по-кратко. 

При болестно затлъстяване продължителността на живот при жените е намалена с 8години, а при мъжете с 10. В Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА обръщаме специално внимание на пациентите с наднормено тегло, правим изследвания и даваме необходимите препоръки и терапия. Не е професионално да се поставя диагноза по телефона или да се изписва лечение без среща с пациента. Ние се стремим да прилагаме комплексен, стъпаловиден подход в лечението на пациента, той да усеща нашата подкрепа. В основата на пирамидата стоят здравословният начин на хранене, навиците, физическата активност, лечението.

Бъдещето в лечението на затлъстяването

С оглед на нарастващата честота на затлъстяване и свързаните с него заболявания, бъдещето на медицината в тази област ще изисква както иновации в лечението, така и повишено внимание към профилактиката. Нужни са редовни прегледи и консултации със специалисти – диетолози и ендокринолози, за да се осигури адекватно лечение на затлъстяването и да се избегнат сериозни усложнения за здравето. Лечението изисква системна борба до края на живота. Отговорността е и на специалиста, но предимно е в ръцете на пациента, когато е получил правилните препоръки и ги спазва.

Съществуват различни класификации на затлъстяването. Според най-популярната сред широката публика, то се дели на гиноидно (тип "круша“) и андроидно (тип "ябълка“). При първото излишните килограми са разпределени преимуществено около ханша и подкожно, а при "ябълка“ – основно около талията. Ябълковидният тип – или т.нар висцерално затлъстяване – крие значително по-голям риск за пациентите. 

Мастната тъкан, намираща се в областта на талията и около вътрешните органи, е патологична, с променена биологична функция и се свързва с отделяне на множество вредни за организма молекули, които, в крайна сметка, повишават индивидуалния риск от захарен диабет и сърдечносъдови заболявания“.

Двете основни причини, поради които затлъстяването е толкова коварно: 

- Първо, макар диагностиката му да е изключително лесна, реална диагноза и научно доказано лечение се стартира години по-късно, отколкото трябва. Причината за това е, че заболяването не боли, а пациентите търсят лекарска помощ за настъпилите вследствие на затлъстяването усложнения като диабет, сърдечно-съдови заболявания.

Битката с килограмите е изтощителна и нерядко с променлив ефект. Мнозина питат дали завинаги трябва да спазват изтощителни диети и стриктен двигателен режим. Много е важно да се придържат към балансиран и индивидуализиран хранителен режим, изграден от специалист.

Кога се включват медикаментите?

Според съвременните препоръки за лечение на затлъстяването следва да използваме медикаменти, ако е документиран поне един неуспешен опит за намаляване на телесното тегло с режим на хранене и физическа активност.

Бариатричната хирургия като краен елемент в лечението?

За кои пациенти е "спасение“ тя и крие ли рискове? Бариатричната (метаболитна) хирургия включва различни оперативни интервенции, които чрез намаление в обема на приетата храна или влошаване на усвояването на приетите макронутриенти, целят трайно намаление на телесното тегло. 

Тя влиза в действие при неуспех от поведенческата и медикаментозната терапия и е най-ефективният метод за лечението на това сериозно заболяване.Напоследък показанията за такива операции значително се разшириха. За болшинството пациенти се приема, че са показани, ако имат ИТМ над 40 и са налице свързани със затлъстяването заболявания.

Затлъстяването при децата

Затлъстяването е "тихата пандемия“. За последните 10 години затлъстяването сред децата в световен мащаб се е удвоило, а прогнозата е, че до 2030 година ще се увеличи с 60%.

У нас, според проучвания, при децата от 0 до 6-годишна възраст проблемът е с ограничени размери: 97% от тях спрямо ръста си се развиват правилно, при 96% от тях теглото е в норма. 2,5% от децата в тази възраст страдат от наднормено тегло. Пораствайки обаче, при тези деца започват проблемите с храненето, с обездвижването, а при седмокласниците 33% от тях страдат от затлъстяване.

В детска възраст не се препоръчва диета или модел на хранене като веганство или вегетарианство. 

Децата се развиват и при тях е необходим всекидневен прием на мазнини, въглехидрати, белтъчини от различен произход, и разбира се, много движение, като препоръките са за минимум един час дневно физическа активност.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Реформи в БДЖ
Терористична атака срещу Турската аерокосмическа компания
Парашутисти паднаха край Ботевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията