ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
"Ден без автомобили": Парти линия от градския транспорт направи няколко обиколки на София, а купонът вътре не спря и за секунда
Автор: Екип Sofia24.bg 20:47 / 22.09.2024Коментари (0)79
© Nasix
"Ден без автомобили" у нас по повод края на европейската седмица на мобилността. Идеята е да се насърчи екологичното придвижване в градовете - пеша, с велосипед или с градски транспорт. Централни булеварди в София останаха затворени за автомобили през целия ден, имаше велошествия, отворени врати в депата на градския транспорт, както и спортни забавления.

Велошествието "Happy biking- hеalty living" или "Щастливо колоездене - здравословен живот" направи 8-километров кръг из центъра на София. Идеята е да се насърчи придвижването с колело - не само в свободното време, а и по работа, пише БНТ.

"Ние от общината подготвяме доста проекти за следващата година, точно за преобразуване на пространства, за свързване на велоалеите, за пешеходни пространства. София стана един от стоте града част от NetZeroCities, което означава, че до 2035 г. - 80% от пътуванията трябва да са по екологичен начин - велосипедно, пешеходно и с градско пътуване, така че имаме голяма цел, която трябва да я преследваме и да я спазим", каза Илиян Павлов, зам.-кмет по транспорт, СО.

Затворен за автомобили беше и районът около Националния стадион, там се провеждаше велощафета. От Центъра за градска мобилност решиха да популяризират градския транспорт с диджей парти в трамвая. Нощният трамвай беше голяма атракция в събота вечер. Шумната парти линия направи няколко обиколки на София, а купонът вътре не спря и за секунда.

И на сутринта трамваите отново бяха на почит. Пред симулатора през цялото време имаше голяма опашка от деца, които искаха да сложат ватмаската фуражка.

В деня на отворените врати на градския транспорт на София най-голям интерес предизвика депо "Красна поляна", то беше посетено от стотици деца днес.

"Интересно им е на децата, най-вече звънецът, как се звъни. Има много хора едвам им смогвам, което обаче е супер, дано запалим някои деца да станат ватмани в бъдеще", обясни Пламен.

В Пловдив акцент беше безопасността на пътя и културата на всички участници в движението. Демонстрацията в район "Тракия" показа разликата между спирачния път на автомобил, който се движи с 30 километра в час и такъв, който кара с над 100.

"Направихме няколко демонстративни спирания с колегата, за да покажем защо не трябва да се шофира с превишена скорост в града, учим децата как да пресичат с колелета, как да пресичат с тротинетки, как да пресичат като цяло, защото смятам, че голяма част от тях не са запознати с това", отбеляза Павел Карагьозов – организатор.

От Асоциация на пострадалите при катастрофи отчетоха положителна статистика - през изминалата година има намаление на броя на загиналите по пътищата, както и по-малко случаи на пияни и дрогирани шофьори.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията