ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Децата на община Божурище казват "да" на чистия въздух и "не" на златодобива
Автор: Цвети Христова 15:09 / 20.05.2024Коментари (0)1205
Децата на община Божурище казаха "не" на златодобива, засаждайки близо 400 дръвчета черен бор. Събитието беше организирано от клуба по джудо, самбо, сумо, таекуондо и футбол в град Божурище, съобщиха организаторите, предава Sofia24.bg

"Искаме природа и чист въздух, а не мини и отрова" - под това мото премина акцията по залесяване на местността Златуша. Целта на събитието беше да покаже исканията на жителите в околността за чист въздух и чиста природа в Божурище и региона и тяхното желание да се противопоставят на инвеститорските намерения за златодобив в района.

"Много доброволци и активни граждани, спортисти, засадихме фиданки бял бор в част от проучвателната площ Златуша, където има "апетити" да се случи някой ден мина за добив на злато и други метални полезни изкопаеми. С това начинание, мирно, но категорично заявяваме, че не желаем мини на територията на нашата община", беше категорична една от организаторките на акцията по залесяването Горица Кръстанова.

"Заедно ще успеем да се преборим общината ни да остане такава, каквато е - чиста, с прекрасна природа и непокътната от подобни намерения за извличане на полезни изкопаеми, злато и производни!", каза по време на акцията кметът на Божурище г-н Георги Димов, който също взе участие в залесяването.

С поредица от събития жителите на Божурище искат да дадат гласност и за организирания референдум на 9 юни 2024г. общината, който ще даде възможност гражданите й да се противопоставят на плановете на златодобив. До организирането на Референдум се стигна, след като златодобивна компания получава разрешение за проучвателни сондажи и търсене на метални полезни изкопаеми на площ от 194.3 кв. км. до София.

Вследствие на тези проучвания, компанията би регистрирала търговско откритие и би имала право на концесия и разкриване на 12 работни площадки/рудника/мини, 3 от които са приоритетни, а 2 от тях се намират на територията на Община Божурище. Засегнатите от този проект общини са: Божурище, Столична община/район "Банкя", Сливница, Брезник, Перник, Драгоман, Костинброд, както и цяла София.

За краткия срок от 2 месеца се сформираха местни сдружения, инициативни комитети, които съвместно с активни граждани, местна власт и бизнес работят денонощно по предотвратяването на тази екологична и здравна катастрофа, която е надвиснала над всички ни. На територията на община Божурище се проведоха серия от информационни срещи, които запознаха местното население с трайните и необратими последици върху тяхното здраве и това на поколенията след тях.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Подлезите в София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Зима 2024/2025 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
Градският транспорт в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията