ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Деца от ромски произход от София и Самоков ще бъдат безплатно прегледани и изследвани за анемия 
Автор: Екип Sofia24.bg 16:36 / 09.09.2024Коментари (0)996
©
От месец септември фондация "Здраве и социално развитие“ по проект "Лекар в квартала“ ще проведе безплатни изследвания на 150 деца от ромски произход в столичния квартал "Факултета" и квартал 7 в Самоков. 

Прегледите ще започнат на 11 септември и бъдат извършавани по график.   

Те ще се провеждат в медицинския кабинет на фондацията в Център МИР-Суходолска на ул. "Суходолска“ във "Факултета“. По преценка на лекаря децата ще бъдат насочвани за биохимични изследвания на кръвта за диагностика на анемия.

Поради отдалечеността на кварталите и нежеланието на част от общопрактикуващите лекари да работят с пациенти от ромски произход, децата, които проектът ще обхване, са високорискови за развиване на анемия вследствие на неправилни хранителни навици и липса на профилактика. Едновременно с това голяма част от децата нямат и задължителните ваксини, което е предпоставка за възникване на локални епидемии.

Фокусът на проекта е върху подобряване на профилактиката на заболявания, с акцент върху анемията, диагностиката и лечението на децата от двата ромски квартала.

"Децата са еднакви навсякъде, без значение дали са от български, ромски или друг произход, и имат нужда от равен шанс и равни грижи, но условията, в които живеят, са различни. Основният проблем е, че новородените бебета нямат личен лекар. Никой лекар не иска да ги запише", сподели наскоро д-р Байнова в интервю за "Дойче веле". Това е повече от мотивация за нея да бъде лекарят в квартала на тези деца.

Освен безплатните медицински прегледи и диагностика, проектът предвижда и кампания "Анемията е няма“, която да информира родителите за причините за анемията и последствията й за здравето и развитието на децата. Акцентът й ще бъде върху това, че анемията е "няма“, т.е. тя не може да бъде разпозната без специални кръвни изследвания. Това съобщиха от фондацията. 

Повече за фондацията:

Мултиетническият и мултидисциплинарен екип на фондация "Здраве и социално развитие“, наброява над 90 специалиста и работници на терен, които работят в 6 различни центъра в 5 големи ромски общности: София (кв. Филиповци, кв. Христо Ботев и кв. Факултета), Кюстендил (кв. Изток) и Самоков (кв. 7). От своето създаване една от основните цели на фондацията е да работи за подобряване на здравето на хората в труднодостъпни общности.

Ние създаваме първия общностен здравно-социален център в ромската общност през 2003 г. и първото мобилно медицинско звено за уязвими групи в България. От 2003 и 2017 г. нашият екип работи по изграждането на капацитета на местните екипи, мониторинга и оценката на 14 НПО по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и Програмата за подобряване на контрола на туберкулозата в България, изпълнявана от МЗ и финансирана от GFAMT.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Енергийна криза
Градският транспорт в София
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията