ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Д-р Шасине Вели от ВМА: Алергиите към морски дарове са по-чести при възрастни хора | ||||||
| ||||||
"Между 1.5 % и 2.5 % от възрастните и 0.5 % до 2.5 % от децата страдат от алергии към морски дарове", коментира д-р Шасине Вели, която е част от екипа на Клиника по спешна токсикология на ВМА. Все още не може да се каже точно дали алергията към морски дарове е за цял живот. Тя се развива минути до часове след консумацията им. Симптомите, които най-често се съобщават са: зачервяване, обрив, сърбеж, подуване на устните и езика, в много редки случаи оток на гърлото, който може да бъде животозастрашаващ, болки в корема, диария, гадене и/или повръщане. В редки случаи може да се развие животозастрашаваща алергична реакция, известна като анафилаксия. Това е екстремна реакция, която засяга много системи в тялото и представлява опасност за живота. Тази реакция може да възникне в рамките на минути след консумация на морски дарове и може да доведе до смърт, ако не се осигури бързо и адекватно лечение, пояснява специалистът. Основните признаци на анафилаксия включват: тежки дихателни нарушения, оток на гърлото, хрипове, кашлица, гадене или повръщане, стомашни болки, тахикардия, хипотония. "Тук вече говорим за спешно медицинско състояние и в такава ситуация незабавно трябва да се потърси медицинска помощ, за да се вземат съответните мерки. Диагнозата се поставя след подробен разпит за симптомите и допълнителни изследвания", казва д-р Вели. Единственото лечение при алергия към морски дарове е да се избягват храните, които предизвикват оплаквания. "Един от съветите към хората, страдащи от хранителна алергия, е да носят в себе си адреналин, който при нужда да си инжектират, ако погрешка консумират продукт, към който са алергични. Интересно е, че тези алергии могат да засегнат хора на всяка възраст, но особено възрастни. Веднъж развити, алергиите към морски дарове са склонни да останат постоянни", алермира специалистът. Важно е да се знае, че алергиите към морски дарове не включват алергии към рибно месо. По този начин много хора, алергични към морски дарове, могат да консумират нормално риба. Трябва обаче да се има предвид, че рибите могат да бъдат замърсени с алергени, поради което е необходимо да се консумират внимателно и в контролирана среда. "Този страх да не се консумират морски дарове по незнание, значително намалява, тъй като практиките за етикетиране на храните стават по-ефективни", подчертава в заключение д-р Шасине Вели. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Софийски новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Столичани, започва студен период, неделята ще бъде облачна
08:14 / 10.11.2024
Чужди туристи постоянно се снимат пред една нетипична атракция в София
09:10 / 10.11.2024
"Спаси София": Стига вече! Няма да приемем некачествена маркировка
10:46 / 10.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета