ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Антон Златанов за идеята да се изгради паметник на граничаря в София: Там хората и институциите ще показват почитта си към всички герои
Автор: Цвети Христова 14:42 / 27.09.2024Коментари (0)306
© Facebook
Някой знае ли къде в България се намира Паметника на граничаря? Прави сте, няма такъв. Или по-точно има много - малки или по-големи, но...но да - те са навсякъде в пограничните зони, основно на местата, на които са загинали нашите колеги. А Паметник, пред който да се отдаде почит на всички - и на загиналите, но и на живите, на бившите, на настоящите - няма! Това заяви директорът на ГД "Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов в личния си профил във Facebook, предаде Sofia24.bg.

Ето какво още добави той:

Пограничната стража е създадена със закон през 1887 г. и оттогава е преминала през различни структурни формирования, Гранични войски, до сегашната Гранична полиция. Но от времената на Хан Аспарух до днес винаги е имало смели мъже и жени, бранещи терирорията на нашата държава. Това не е конкретен човек или име, това са пазителите на нашите граници в ден и нощ, в мир и война, в жега и студ!

И е редно те да бъдат почетени подобаващо! В началото на годината се заех с идеята да поправим този повече от стогодишен пропуск! Започнахме инициатива за изграждането на Мемориален знак с примерно име "Паметник на героя-граничар", който да бъде разположен на престижно място в центъра на столицата. На място, което е подобаващо за усилията и заслугите на всички мъже и жени, бранили и опазващи границите на България и Европа.

Определеното място, за което вече имаме издадена предварителна виза за проектиране от Столична община, е в градинката между Народно събрание и Софийски университет. Там ще честваме празниците си, там хората и институциите ще могат да показват почитта си към всички онези герои, даващи живота си за тази национална кауза!

След преминалите вече обществени обсъждания в Район "Средец", документацията отново се намира в Столична община за продължаване на процедурата, която се надяваме да приключи скоро и успешно. Самият Паметен знак представлява семпла, изчистена комбинация на някои от основните символи на всяка една граница, а именно - гранична пирамида и гранична бразда, както и девиза на граничарите "Нито крачка назад, зад нас е България!".

За реализация на идеята ни помагат от Фондация "Емил Шарков", като разкриха дарителска сметка. Всички средства ще бъдат използвани за изграждане на самия паметник, а ако бъдат събрани повече - ще останат във фондацията за нуждите на децата на загинали служители на МВР. Морална подкрепа за идеята имаме от всички страни - ръководство на МВР, на Столична община и Столичен Общински съвет, от СФС-МВР, от различни организации и институции.

А сега вече има нужда и от събиране на финасови средства за реализиране на тази благородна национална кауза! На посочената сметка доброволни дарения могат да правят всички - колеги, граждани, фирми и институции!

Банка ДСК

BG14STSA93000030953411

Дарителската кампания е в ход!

Разчитаме на вашата подкрепа!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Замърсяване на река Струма
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията