ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
485 сгради в София са опасни, 1208 са с рискови фасадни орнаменти
Автор: Екип Sofia24.bg 12:05 / 08.03.2008Коментари (0)682
© Sofia24.bg
До момента са разрушени едва 65 постройки, заповедите за 16 се оспорват в съда. Много от сградите са паметници на културата и не могат да бъдат събаряни. Собствениците им пък трудно могат да бъдат принудени да ги ремонтират, защото за неизпълнение на предписание за ремонт глобата е едва от 1000 до 5000 лв.
Ако сте решили през почивните дни да останете в София, но все пак да излезете на разходка някъде из центъра на града, бъдете внимателни, особено, ако поемете по бул. "Евлоги Георгиев" в посока от Орлов мост към бул. "Мадрид" и съседните квартални улички. От редица сгради в тази част на София се ронят късове мазилка.

"Имах късмет, че се прибрах по-рано и избегнах точно този момент, но ето колата на съседа на какво е заприличала, била е бомбардирана от падащата мазилка. Случва се за втори път тази седмица. Добре че не е пострадал някой човек, бързащ да хване автобуса, наблизо е спирката за три линии на градския транспорт", казва Мария Иванова, излязла да огради с въже периметъра на "въздушна атака"  и да смете парчета хоросан по тротоара. "Това  се случва не само с нашата кооперация, а и с редица от съседните сгради надолу по булеварда", допълва жената. Тяхната кооперация, която се води на "Иван Асен II", но входът е откъм  канала на бул. "Ев.Георгиев", е строена през 1923  г. "Правихме ремонт през 1989 г., старата мазилка обаче беше по-здрава и издържала по-дълго, тази се рони като...Майстроите си оставиха пръстите" допълва жената и признава, че не знае кога ще съберат пари да направят нов ремонт. 

За доста от къщите в района са направени предписания собствениците поне да ги обезопасят, като смъкнат мазилката до тухла.От откъртила се фасадна облицовка преди време пострада мъж и в друга част на центъра на София - на ул. "Гладстон". 485 сгради са определени за потенциално опасни в София, 1208 с фасадни орнаменти, които също крият риск. До момента са обследвани над 3000 обекта, заяви пред "За града" арх. Влади Калинов, шеф на дирекция "Контрол на строителството" в Столичната община. 306 от тези сгради са  "категоризирани" за премахване, а 49 - за укрепване.

Вече са съборени 65 от смятаните за опасни къщи в града. До момента са издадени 145 заповеди за разрушаване на подобни обекти. Този месец са подготвени нови 19 предписания за укрепване, 30 - за застрашаващи фасадни орнаменти, допълни арх. Калинов. Заповедите за събарянето на 16 къщи се оспорват в съда от собствениците. В пет от случаите преписките са спечелени, за останалите все още очакваме решение, уточни още директорът на столичния строителен контрол. В момента 15 от заповедите се изпълняват.

София започна да обмисля спешни мерки за укрепване на рушащите се постройки, след като на 19 септември 2006 г. загинаха две момичета при срутването на сграда на "Алабин" 30. Идеята е общините или държавата да ремонтират принудително частни сгради-паметници на културата. Укрепването обаче ще се плаща от собствениците им. При започването на ремонта върху имота ще се учредява ипотека. Ако тя не се плати, сградата ще бъде одържавявана. Подобна възможност е предвидена в закона за паметниците на културата, но досега не е прилагана. София е първата община, която ще се възползва от този текст, категоричен е Калинов.

По закон, ако гражданите не могат да поемат разходите за аварийни ремонти, поддържане и укрепване на стари сгради, средствата се осигуряват от държавата или общината срещу ипотека на имота. В момента се уточнява юридическата процедура как служителите на кметството да получават достъп, ако собствениците не ги допускат, и как ще става ипотекирането.

"На някои сгради им се помага да се съборят, други се оставят да се разрушат, това е тенденция", коментира  арх. Георги Угринов, директор на Националния институт за паметниците на културата. В повечето случаи частните собственици искат да опразнят терена за нова постройка,която ще им носи приходи, докато поддръжката на паметник на културата е свързана само с разходи. Единственото облекчение за такива собственици е, че са освободени от данък сгради за съответния имот.Обмисля се и да бъде редуциран броят на сградите-паметници на културата. В момента в София те са около 2000. "Изваждането на сгради от списъка няма да стане по желание на собствениците или защото те са пред срутване", поясни арх. Угринов. Според него трябва рязко да се завишат санкциите. Сега глобата за неизпълнени предписания за укрепване на паметник на културата в София е от 1000 до 5000 лв. Арх. Угринов обаче не знае колко пъти до момента са налагани такива глоби и колко от тях са събрани.

833 са паметниците на културата само в район "Средец", където  в момента актуализират регистъра на  всички рискови сгради. В района те са 650, като за 8 от тях са издадени заповеди за събаряне, каза главният инженер на общината Веселин Бошнаков. Подготвени са и 114 констативни протокала за къщи с опасни фасадни елементи. Повечето са по бул. "България" и съседните улички, има и по бул. "Цариградско шосе". Първо до всички собственици ще бъдат изпратени уведомителни писма. Идеята е не да сплашваме хората, а да ги мотивираме да мислят какво могат да направят, защото на повечето места проблемът е в напукана и падаща мазилка, допълни инж. Бошнаков.

А  дотогава вие бъдете внимателни откъде минавате.

Източник: zagrada.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Софийски новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Зоологическа градина в София
Строежът на АМ "Хемус"
Влизането на България в Шенген
Специализирани полицейски операции в страната
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (398) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията