ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Такса смет скача до осем пъти от 1 януари
Автор: Екип Sofia24.bg 11:55 / 02.09.2024Коментари (2)866
© Sofia24.bg
Предстоящото приемане на нова такса "битови отпадъци“ от първи януари 2025 година е най-голямото предизвикателство пред българските общини, обяви кметът на Димитровград Иво Димов, който е и заместник председател на Националното сдружение на общините в Република България.

По негови разчети, в зависимост от района, нейният размер ще скочи между три и осем пъти. В същото време общините нямат данните и базата, върху която да направят изчисленията за новата ставка по най-справедливия начин. Според мен държавата трябваше да разработи единен механизъм, чрез който да даде възможност да се вземат конкретни решения, съобразено със спецификата по места, добави кметът, цитиран от businessnovinite.

Той напомни, че през март месец кабинетът Денков прие една наредба, с която ще има нови изчисления на такса "битови отпадъци“ от първи януари 2025 година. Наредбата дава няколко възможности на общините да вземат решения чрез Общинските съвети. Но, общо взето, тази наредба прехвърля топката към общините и ние започваме да се чудим как най-правило да определим налога, каза Димов.

По думите му общините нямат данните и базата, върху която да направят изчисленията по най-справедливия начин. Според новата методика, замърсителят трябва да плаща. Имаме три опции, върху които да стъпим, но реално погледнато ние нямаме данни нито за работещи предприятия, нито за брой наети служители… Изпратили сме писма до Националната агенция за приходите, до Националния осигурителен институт и дотук, обясни той.

Според него това ще изкриви до голяма степен изчисленията на новата такса "битови отпадъци“, като на места ще има между три и осем пъти увеличение на плащането на годишна база от страна на битовите потребители, а това е много притеснително.

Политическата обстановка в страната обаче допълнително забави решенията по места. След няколко дни ще имаме среща с вицепремиера и министър на финансите по темата и се надявам да бъдем чути, защото за съжаление има страшно много неуредици по такса "битови отпадъци“. Това ще рефлектира главно върху кметовете, които са най-близко до хората, посочи още Иво Димов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.09.2024 г.
-1
 
 
да ме хванат за *** при положение, че ме будат всяка вечер в 3:30 мангустата с таралясниците наречени камиони и казани за смет
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията