ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Почина човекът зад гласа на Дарт Вейдър
Автор: Екип Sofia24.bg 08:36 / 10.09.2024Коментари (0)884
©
Джеймс Ърл Джоунс, холивудският актьор и гласът на Дарт Вейдър, почина на 93 години, съобщава неговият агент. Той е починал рано сутринта в понеделник, 9 септември, заобиколен от семейството си, казва агент Бари Макферсън.

Джоунс участва в десетки филми, включително "Поле на мечтите", "Пристигане в Америка" и "Конан Варваринът". Той е най-известен с това, че дава на суперзлодея от "Междузвездни войни" Дарт Вейдър неговия отличителен дрезгав глас.

Марк Хамил, който изигра сина на Вейдър Люк Скайуокър в "Междузвездни войни", публикува "Почивай в мир, татко" с емотикона с разбито сърце, докато споделя новинарски репортаж за смъртта.

Джоунс беше и гласът на Муфаса във филма на Дисни от 1994 г. "Цар Лъв" и в мотото на CNN "Това е CNN", припомня BBC.

Роден в Мисисипи през януари 1931 г., Джоунс казва, че не е могъл да говори през по-голямата част от детството си поради заекване. Той обяснява, че е развил известния си глас, докато е работил върху това как да се справи със заекването. Благодарение на него обаче Джеймс Ърл Джоунс печели множество награди, включително Еми, Тони, Грами и почетен Оскар.

Джоунс озвучава Дарт Вейдър в първия филм от "Междузвездни войни: Епизод IV - Нова надежда", който излиза през 1977 г., и последващите филми "Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара" и "Междузвездни войни: Епизод VI - Завръщането на джедаите".

Той повторя ролята си в по-късни филмови издания, като първата част от антологичната поредица "Rogue One: История от Междузвездни войни"  и третата част от продължението на трилогията, "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" - и двете издадени в края на 2010 г.

Различен актьор винаги облича костюма на Дарт Вейдър и осигурява движенията за известния злодей, включително покойния Дейвид Проус, като Джоунс обаче винаги е бил добре разпознаваемия глас.

"Обичам да бъда част от целия този мит, от целия този култ", казва Джоунс в предишно интервю, добавяйки, че се радва да удовлетвори феновете, които обожават неговата реплика "Аз съм твоят баща".

Джоунс не крие, че никога не е печелил много пари от ролята на Дарт Вейдър - само 9 000 долара за първия филм и го е смятал просто за работа със специални ефекти. По негово собствено настояване дори не е сложено името му при представянето на филма. Той чувства, че всичко това е просто още един "специален ефект". Когато филмите чупят всички касови рекорди, той е убеден да преосмисли.

Джоунс участва и в някои телевизионен продукции, играейки по-възрастния Алекс Хейли в Roots: The Next Generation и печели една от двете си награди Еми за главна роля в американската драма Gabriel's Fire.

Неговият уникален дрезгав глас е използван и в "Семейство Симпсън", като той се появява и в ранните епизоди на "Улица Сезам". Джоунс също се заема с много емблематични герои на Шекспир на сцената, включително Отело и Крал Лир, пише lifestyle.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
17 септември – Денят на София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията