ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Кампанията на Тръмп съобщи за хакераска атака от Иран, Microsoft подозира Техеран в намеса в изборите в САЩ
Автор: Екип Sofia24.bg 09:59 / 11.08.2024Коментари (0)936
©
Кампанията на Доналд Тръмп съобщи, че някои от вътрешните й съобщения са били хакнати, и предположи, че е била обект на посегателство от страна на ирански агенти, предава ВВС.

Американският новинарски сайт Politico съобщи в събота, че по електронната поща са му били изпратени документи на кампанията, включително вътрешни проучвания, проведени по отношение на кандидата на Тръмп, сенатора от Охайо Джей Ди Ванс.

"Тези документи са получени незаконно от враждебни на Съединените щати чуждестранни източници, чиято цел е да се намесят в изборите през 2024 г.", заявява говорител на кампанията пред BBC.

От Politico заявиха, че са потвърдили автентичността на документите. BBC не е проверила твърденията по независим начин.

Кампанията не даде повече подробности или доказателства, които да свързват изтичането на документи с ирански хакери или иранското правителство.

Изявлението ѝ дойде ден след като Microsoft публикува доклад, в който се посочва, че ирански хакери са се насочили към кампанията на неназован кандидат за президент на САЩ през юни.

Центърът за анализ на заплахите на Microsoft (MTAC) заяви, че на кампанията е бил изпратен spear phishing имейл - съобщение, предназначено да изглежда достоверно, за да накара целта да кликне върху злонамерена връзка.

"През последните няколко месеца наблюдаваме появата на значителна дейност за оказване на влияние от страна на ирански участници", се посочва в доклада на MTAC.

Говорителят на кампанията на Тръмп, Стивън Чунг, заяви, че опитът за хакерска атака през юни, споменат в доклада на MTAC, "съвпада с близкото време на избора на кандидат за вицепрезидент на президента Тръмп".

"Иранците знаят, че президентът Тръмп ще спре терора им, точно както го направи през първите си четири години в Белия дом", отбеляза г-н Чунг.

От Politico съобщиха, че в края на юли са започнали да получават имейли от лице, което се е представило само като "Робърт", използвайки имейл акаунт в AOL.

Информационното издание заяви, че досието на Ванс е с обем 271 страници и се основава на публично достъпна информация за предишни записи и изявления на Ванс. Имейл акаунтът е изпратил и част от проучвателен документ за сенатора от Флорида Марко Рубио, който също е бил претендент за вицепрезидент, се посочва в съобщението.

Президентските кампании обичайно проучват потенциалните кандидати за вицепрезидент, за да издирят евентуални смущаващи разкрития. Politico съобщи, че някои от предишните - и добре известни - критики на г-н Ванс към Тръмп са били обозначени в документа като "потенциални уязвимости".

В доклада на Microsoft се отбелязва: "Иранските операции за оказване на влияние с помощта на киберпространството са били постоянна характеристика на поне последните три изборни цикъла в САЩ".

По време на изборите през 2020 г. Microsoft публикува подобен доклад, в който се посочваше, че ирански хакери са се насочили към президентски кампании.

Източници от американската служба за сигурност също така предупреждават за ирански заговор за убийството на Тръмп, който не е свързан с опита за стрелба в Пенсилвания миналия месец. А във вторник американското министерство на правосъдието обвини пакистанец, за когото се твърди, че има връзки с Иран, в заговор за убийство на американски служители, потенциално включително на бившия президент.


Още по темата: общо новини по темата: 55
16.09.2024 »
14.09.2024 »
13.09.2024 »
11.09.2024 »
11.09.2024 »
11.09.2024 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията