ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Джулиано Амато: Франция е свалила пътнически самолет в опит да убие Кадафи
Автор: Екип Sofia24.bg 21:13 / 02.09.2023Коментари (0)197
©
Ексклузивното и непотвърдено твърдение, че Париж е дал заповед за свалянето на италиански пътнически самолет в опит да убие либийския лидер  Муамар Кадафи през 1980 г., рискува да предизвика дипломатически спор между Италия и Франция, пише европейската редакциия на Politico, като цитира интервю на бившият италиански министър-председател Джулиано Амато за  римския ежедневник la Repubblica.

Бившият италиански министър-председател Джулиано Амато твърди, че френските военновъздушни сили по невнимание са изстреляли ракета, която е свалила полет 870 на италианската авиокомпания Itavia на път от Болоня за Палермо. При катастрофата над Средиземно море са загинали всичките 81 души на борда, а в Италия се появяват множество спекулации за причината.

"Беше стартиран план за свалянето на самолета, с който летеше Кадафи", твърди Амато в интервюто, предполагайки, че Кадафи е бил предупреден от бившия съперник на Амато, Бетино Кракси. Амато призова френския президент Еманюел Макрон да отговори на твърдението, като заяви, че "това би било възможност за Елисейския дворец, за да измие срама, който тегне над Париж".

"След четиридесет години невинните жертви на Устика не получиха справедливост. Защо да крием истината? Дойде време да се хвърли светлина върху една ужасна държавна тайна. Френският президент Макрон можеше да го направи, дори след толкова години от тази трагедия. И НАТО можеше да го направи, което през всичките тези години упорито криеше случилото се в италианското небе", заявява Амато пред la Repubblica.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони отговори на коментарите на Амато, като заяви, че твърденията на нейния предшественик "заслужават внимание", но че той трябва да предостави всички неопровержими доказателства, с които разполага, в допълнение към "личните умозаключения". Амато призна, че не разполага със солидни доказателства в подкрепа на твърденията си.

Твърденията обаче могат да окажат натиск върху френско-италианските отношения, точно когато двете страни работят за подобряване на дипломатическите си отношения след разрива това лято, когато италианският външен министър Антонио Таяни се оттегли от официално посещение в Париж в отговор на критиките на френския вътрешен министър Жералд Дарманин относно миграционната политика на Рим.

На 2 септември Либия публично отхвърли кандидата, предложен от ЕС за ръководител на дипломатическата ѝ мисия, като очакванията бяха, че вместо това ще избере пратеник от Франция. Решението идва на фона на усилията на Мелони да изгради мостове със северноафриканските държави, особено с бившата италианска колония Либия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията