ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Бизнес
Институции
Криминални
Общество
Български разследващ журналист е обявен за федерално издирване от Русия (ОБЗОР)
Автор: Екип Sofia24.bg 08:08 / 28.12.2022Коментари (0)292
©
Разследващият журналист Христо Грозев, който работи за Bellingcat, бе обявен за издирване, показа доклад на Министерството на вътрешните работи на Русия. Докладът сочи, че Гроздев е издирван по член от Наказателния кодекс на Руската федерация. Това решение на руското вътрешно министерство предизвика остри реакции у нас.

През края на юли тази година представител на ФСБ обяви в ефира на Россия 24, че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни руски самолети, а операцията е била координирана с украинските служби за безопасност.  

Грозев в своя защита публикува туит, в който казва, че няма представа каква е причината да бъде поставен в списъка на издирваните на Вътрешното министерство на Русия.

"Нямам идея на базата на какво Кремъл ме е поставил в своя лист на "издирвани“ и по тази причина не мога да коментирам нищо към този момент. Това до някаква степен няма никакво значение, защото те от години показват, че се притесняват от нашата работа и няма да се спрат пред нищо, за да ни спрат“, казва Грозев в поста си в Twitter.

От ПП ГЕРБ поискаха руската посланичка у нас да бъде извикана за обяснения в Министерството на външните работи.

"Да бъде предупреден руският посланик да спрат с този шантаж. Ние с нашите депутати в ЕНП сме информирали за това, което ни грози като заплаха", заяви Бойко Борисов.

Малко по - късно външното ни министерство извика на среща посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Срещата ще се проведе в първия работен ден след празниците.

Главният прокурор Иван Гешев излезе с коментар по темата в Twitter като посочи, че България спазва основните европейски ценности като върховенство на закона и правата на човека. Той обясни, че това изключва наказателно преследване по политически причини на разследващи журналисти за тяхната работа в интерес на демокрацията.

В ефира на NOVA колега на Грозев обясни, че това е средство за сплашване.

По думите му истинската причина започна от разследванията, които "Белингкат" направи – от уличаването на руските шпиони, които отровиха Сергей Скрипал, през отравянето на Емилиян Гебрев в България, през чешките складове, които бяха взривени.

""Белингкат" разкри, че това е извършено от руското разузнаване", заяви Йордан Цалов, колега на Христо Грозев.

Божидар Божанков от ПГ на "Демократична България" коментира случая в свой туит. Той написа, че е изпратил парламентарен въпрос до българското МВнР за това дали руският посланик в България, Елеонора Митрофанова, ще бъде привикана за обяснение по случая. 

"Руската федерация (по-точно - кремълският режим) е обявил Христо Грозев, български разследващ журналист, за федерално издирване. Изпратих парламентарен въпрос на Министерство на външните работи дали ще извикат Митрофанова за обяснение защо Русия издирва български журналист", казва Божанкво в туита си.

На действията на руското вътрешно министерство трябва да се реагира остро, твърдят и от "Демократична България".

"Българските институции сега са в почивка, моментът е избран заради това. Освен това Христо Грозев е персона нон грата в Русия, тоест няма как той да е на територията на Русия. Така че Външно трябва да разбере и това, смята ли Русия да опитва да затруднява пътуването на г-н Грозев", заяви Божидар Божанов, депутат от "Демократична България".

През Facebook депутатът от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер обяви, че още в първия ден на Народното събрание ще поиска изслушване на външния министър Николай Милков.

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк пък е готов при първа възможност да покани Грозев на среща с АЛДЕ.

"Говорим за разследващ журналист. И той не е просто български гражданин, а европейски. Това, което беше направено срещу него, трябва да намери своя отзвук във всяка една официална позиция на европейските институции, да не бъде прието като един от всички останали случаи", каза Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС.


Още по темата: общо новини по темата: 42
15.04.2024 »
15.12.2023 »
03.05.2023 »
27.04.2023 »
24.04.2023 »
21.04.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията