ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли защо китайците не ядат шоколад?
Автор: Екип Sofia24.bg 13:40 / 25.11.2024Коментари (1)310
©
В Европа често сме чували, че "всички обичат шоколад". Оказва се, че милиарди хора по света не са толкова запалени по това лакомство, колкото европейците или американците. Ярък пример е Китай. Там всички големи компании за шоколад присъстват на пазара, но хората не купват и не консумират продукцията им.

Данните показват драстични разлики. Дори страни с 10-милионно население като Гърция и Чехия, внасят повече шоколад и шоколадови изделия от Китай, където живеят 1400 милиона души.

Показателите за нивата на консумация също са подобни. Средно, китайците ядат по едва 200 грама шоколад годишно. За сравнение, във Великобритания и Франция ядат по над 3 килограма за същия период.

Доскоро се смяташе, че причините може да са икономически. До средата на 80-те китайците са толкова бедни, че не могат да си позволят друго, освен най-основните храни. Но това вече не е фактор и от десетилетия китайците да достатъчно заможни, за да могат да купуват шоколад.

Има различни проучвания - както пазарни, така и медицински - защо китайците не ядат шоколад. Оказва се, че отговорите са основно два: традиции и вкусови предпочитания.

Китайците като цяло не ядат много захар, сочат данните. Китайската цивилизация познава захарта от хилядолетия. Тя се извлича от скорбялата в редица растения и се ползва в традиционната кухня от повече от 3000 години. Но в Централен и Северен Китай, откъдето произхожда китайската цивилизация, традиционно предпочитат солени, а не сладки храни.

Милиони китайци ядат сладко само в определени случаи - например някои празнични храни, приготвяни по повод осемте големи фестивала през годината.

Интересна теория предлага д-р Чен Жу. Тя е преподавател в най-големия университет за агрономия и земеделие в Китай. Според Чен, модерни генетически изследвания показват разлики между китайците и европейците в някои групи гени, наричани от учените TAS1R и TAS2R. 

Това са гени, които определят формирането и работата на вкусовите рецептори. Разликите може да означават, че вкусовите рецептори на хората в Източна Азия, към които принадлежат и китайците, са по-чувствителни към захарите, отколкото европейците. В резултат, те усещат наличието на захар в храните, дори когато количествата са малки. Това може да е една от причините, поради които дори сладките храни в традиционната китайска кунхя не са особено сладки, според критериите на хората от Европа и Северна Америка, пише Gulf News, цитиран  от NOVA.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
Катастрофи в София
Трима българи са задържани за шпионаж в полза на Русия във Великобрита
Влизането на България в Шенген
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията