ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли защо китайците не ядат шоколад? | ||||||
| ||||||
Данните показват драстични разлики. Дори страни с 10-милионно население като Гърция и Чехия, внасят повече шоколад и шоколадови изделия от Китай, където живеят 1400 милиона души. Показателите за нивата на консумация също са подобни. Средно, китайците ядат по едва 200 грама шоколад годишно. За сравнение, във Великобритания и Франция ядат по над 3 килограма за същия период. Доскоро се смяташе, че причините може да са икономически. До средата на 80-те китайците са толкова бедни, че не могат да си позволят друго, освен най-основните храни. Но това вече не е фактор и от десетилетия китайците да достатъчно заможни, за да могат да купуват шоколад. Има различни проучвания - както пазарни, така и медицински - защо китайците не ядат шоколад. Оказва се, че отговорите са основно два: традиции и вкусови предпочитания. Китайците като цяло не ядат много захар, сочат данните. Китайската цивилизация познава захарта от хилядолетия. Тя се извлича от скорбялата в редица растения и се ползва в традиционната кухня от повече от 3000 години. Но в Централен и Северен Китай, откъдето произхожда китайската цивилизация, традиционно предпочитат солени, а не сладки храни. Милиони китайци ядат сладко само в определени случаи - например някои празнични храни, приготвяни по повод осемте големи фестивала през годината. Интересна теория предлага д-р Чен Жу. Тя е преподавател в най-големия университет за агрономия и земеделие в Китай. Според Чен, модерни генетически изследвания показват разлики между китайците и европейците в някои групи гени, наричани от учените TAS1R и TAS2R. Това са гени, които определят формирането и работата на вкусовите рецептори. Разликите може да означават, че вкусовите рецептори на хората в Източна Азия, към които принадлежат и китайците, са по-чувствителни към захарите, отколкото европейците. В резултат, те усещат наличието на захар в храните, дори когато количествата са малки. Това може да е една от причините, поради които дори сладките храни в традиционната китайска кунхя не са особено сладки, според критериите на хората от Европа и Северна Америка, пише Gulf News, цитиран от NOVA. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
преди 1 ч. и 9 мин.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Лекар: Сега върлува един много неприятен вирус
09:52 / 23.11.2024
Слънчева неделя с температури до 10 градуса
08:29 / 24.11.2024
Край на мизерията: Държавната психиатрия се мести в реновирана сграда
16:23 / 23.11.2024
Натали Трифонова отново се носи на крилете на любовта
14:56 / 24.11.2024
НИМХ обяви прогнозата до края на другата седмица
17:32 / 24.11.2024
Земетресение разлюля Вранча!
10:42 / 24.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета