ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли защо бирените бутилки обикновено са кафяви или зелени? | ||||||
| ||||||
Производството на бира е започнало преди хиляди години в древен Египет и Месопотамия. Въпреки това, поради липсата на пастьоризация и охлаждане, бирата не издържала дълго, поради което се налагало да се консумира сравнително скоро. Това се променя през XVII век, когато пивоварите започват да експериментират със стъклени бутилки, за да запазят напитката си по-дълго и за могат да я използват с търговски цели. Стъклените бутилки запазват бирата по-свежа за по-дълго, но имат един основен проблем, ако са оставени на слънце твърде дълго, бирата започва да мирише на скункс. Това е така, защото прозрачното стъкло позволява на UV лъчите да проникнат в напитката и да променят вкуса. Между другото, използваме сравнението със скункс абсолютно съзнателно, защото учени от университета на Северна Каролина и университета в Гент в Белгия установиха, че реакцията образува химикал, подобен на този, произведен от скунксовете. Решението да се използват тъмнокафяви бутилки е точно, за да се предпазят напитките от UV лъчите, които развалят бирата. Доста подобно на технологията на слънчевите очила. Какво ще кажете за зелените бутилки? Зелените бутилки се появяват през 40-те години на миналия век. След Втората световна война има недостиг на кафяво стъкло, което принуждава много европейски пивовари да изберат алтернативни варианти. Тъй като никой не иска да използва прозрачно стъкло, те се насочват към зеленото стъкло главно защото е достъпно по онова време (много фармацевтични продукти по онова време идват в зелени стъклени бутилки). Зелената бутилка става нещо като "запазена марка" за европейски бири, така че много пивоварни започват да ги използват и затова много европейски бири сега се предлагат в зелени бутилки. Разбира се, в днешно време защитените покрития могат да се нанасят върху всякакъв вид стъкло (ето защо много бири имат прозрачни бутилки) и не се нуждаем от тъмни стъкла, за да предпазим бирата си от слънцето, но пивоварите запазват кафявите и зелените бутилки такива, за да остане разпознаваем продукта им, пише bTV. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Столичани, започва студен период, неделята ще бъде облачна
08:14 / 10.11.2024
Чужди туристи постоянно се снимат пред една нетипична атракция в София
09:10 / 10.11.2024
"Спаси София": Стига вече! Няма да приемем некачествена маркировка
10:46 / 10.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета