ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли кой е най-големият квартал в столицата?
Автор: Цвети Христова 11:31 / 24.08.2023Коментари (0)373
© Sofia24.bg
Знаете ли кой е най-големият квартал в столицата? Това е жилищният комплекс "Люлин", а днес Sofia24.bg ще ви разкаже за него. Името на квартала идва от едноимеменната планина Люлин. По официални данни от 2001 година, жителите му са 121 234 и това го прави най-големият столичен квартал. Разположен е в северозападната част на града. Западно от квартала е Околовръстният път. Северно от комплекса е разположен квартал "Обеля". На североизток от квартала, отвъд бул. "Европа“, е кв. "Модерно предградие“. На югоизток е Западен парк – един от големите градски паркове в София.

Историята на "Люлин" започва в средата на 60-те години на миналия век, когато е възложено проектирането на голям жилищен район за около 120 000 души в северозападната част на София. На част от тази територия се намира тогавашният квартал "Модерно предградие". Бъдещият комплекс получава името на съществуващия район и започва да се нарича ж.к. "Модерно предградие". Строителството в комплекса започва през 1973 година. Любопитното е обаче, че стартира от трети микрорайон (с блок 318), а по-късно се навлиза във втори и в първи. 

Следват шести, четвърти, пети и седми. Всички тези микрорайони се строят на свободни площи и основното им изграждане завършва около 1978 – 1979 година. Около 1977 година започва настаняването в готовите жилища. По това време се разкриват и първите автобусни линии от комплекса към пл. "Сточна гара" – автобуси 108, 109, 110 и 309. В хода на строежа първоначалният проект е променен и броят на микрорайоните е намален от 11 на 10. Някъде около 1976 година новият комплекс бива наречен "Люлин“. 

До първата половина на 80-те години са изградени и останалите три микрорайона (8-и, 9-и и 10-и), но част от тях (откъм бул. "Европа“) остава незавършена. Номерът на всеки блок представлява трицифрено число, първата цифра от което показва номера на съответния микрорайон. Характерно за социалистически комплекси е правилната планировка на пространството, а именно зелените площи в междублоковите пространства. Както вече споменахме, Западен парк е разположен в непосредствена близост до квартала. 

В отделните микрорайони е предвидено изграждането на многоетажни паркинги за автомобилите на жителите, както и редица магазини, училища, детски градини, спортни съоръжения (стадион, плувен басейн). Освен това планът предвижда и реконструкция на бул. "Баба Парашкева“/бул. "Вълчо Иванов“ (днес бул. "Европа“/бул. "Сливница“) по подобие на бул. "Цариградско шосе“ с изграждане на кръстовища на две нива без светофари за бързо и комфортно придвижване до центъра на града. Тези неща обаче не се реализират.

През 1985 г. е открита и втората тролейбусна линия – тролейбус 7. През 1986 г. люлинчани са зарадвани с най-бързата автобусна линия "Експрес Люлин“. Линията има само две спирки – "Кооперативен пазар" и "Лъвов мост". Впоследствие са добавени още две спирки – "Магазин Витоша" и бул. "Хр. Ботев". Линията е закрита през 1993 година. В края на 80-те е открито и трамвайното трасе на линия 21, впоследствие преномерирана на сегашната трамвайна линия 8. До изграждането на последните три микрорайона и на централната част на "Люлин", на тяхно място все още е била южната част на кв. "Модерно предградие", която е разрушена за да бъдат построени те.

След това квартал "Модерно предградие" остава само на север от бул. "Баба Парашкева". Линията на метрото от жилищния комплекс до центъра е пусната в частична експлоатация през 1998 година, 19 години след първата копка. От септември 2009 г. метролинията от "Люлин" е удължена до жк. "Младост-1", а от 31 август 2012 г. през метростанция "Обеля" е свързана с метролиния 2, която стига до квартал "Лозенец". 

Често за "Люлин" говорят като за отделна мегавселена, в която има всичко за самостоятелно и независимо съществуване - дори басейн и мол. Припомняме, че "Люлин“ и "Обеля“ стигнаха и до Антарктида. Но това не са столичните квартали - с тези имена на Ледения континент са кръстени съответно връх и ледник.

Защо столичният квартал Люлин е особено място за Мария Илиева? Какви са спомените й от детството, прекарано в най-големия квартал в България. 

"Това е моят квартал, мястото, където съм отраснала. Спомените ми от този период са много специални и винаги ми е приятно да се връщам и да прекарвам време тук. Майка ми и баба ми все още живеят в "Люлин", така че не съм спряла да го посещавам“, споделя певицата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията