ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли какво е камелина? Чисто новата култура се отглежда и у нас | ||||||
| ||||||
Биологичното земеделие без пестициди и препарати е много по-трудоемко, а добивите далеч по-ниски, но пък си заслужавала. Затова бившата учителка и химикът решили да пробват и с камелина. "Очакванията се сбъднаха. Не бяхме позитивно настроени, защото беше много сухо, като го обработвахме. На 1 см трябваше да се засее камелината, остана много на сухо и аз въобще не си мислех, че ще може да излезе, но после заваля и успя да изникне", разказва пред NOVA Йордан Михайлов, агроном. В половината от експерименталното поле има само камелина, а в другата част тя е комбинирана с грах, който естествено обогатява почвата с азот. "Грахът подхранва камелината, но подхранва и самата почва за следващ етап. Освен това, задушава плевелите тотално", обяснява Милена. Ползите от необичайното за нашите ширини растение не свършват дотук. Семенцата са ситни, колкото връх на топлийка, но с високоолеинов заряд. "Първо за храна на хората, второ за лекарства, за козметика и за биогориво. От меленето пък се получава шрот, който е пълен с протеини и за животните е много хранителен. Съдържа омега 3 и аминокиселини, които са полезни за човешкото здраве, така че тепърва предстои да развиваме камелината като продукт", посочи още тя. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета