ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли как се обезлютяват люти чушки | ||||||
| ||||||
Как се измерва лютивостта? Сигурно си мислите, че лютивостта е субективно понятие и зависи от индивидуалните предпочитания и вкусове. Но всъщност лютивостта може да се измери. Мерната единица за лютивост се нарича сковил SHU (съкращение от английски: Scoville Heat Unit), кръстена на Уилбър Сковил. Американският фармацевт Уилбър Сковил съзнава, че човешкият език свиква към активната съставка на лютите чушки - капсаицин, поради което усещането за лютивост зависи от времето, за което се извършва консумацията. Скалата на Сковил, която измерва лютивостта, започва от 0, което означава, че при 0 сковила не се усеща лютивост, както е при сладките чушки. Най-високото ниво представлява чист капсаицин, чиято стойност е 16 000 000. Нормално ястие с чили може да достигне до 30 000 сковила. Ако обичате пикантна храна, но не прекалено люта, има няколко начина, с които да обезлютите вашите чушки. Ето част от тях: Накисване във вода С този метод ще намалите степента на лютивината, но ще запазите чушката свежа. Разрежете я на две половини по дължина, отстранете семките и ципите и я оставете в хладка вода за около 20 минути. След това изсипете водата и подсушете чушката с домакинска хартия. Термична обработка Ако добавяте люти чушки в ястието, направете го в началото на термичната обработка. Така ще имат повече време да се готвят, а високата температура ще отнеме от лютивостта, която ще се разпредели равномерно в храната и няма да е толкова остра. Може да пуснете цяла чушка в ястието, да я набодете с клечка за зъби или с нож на няколко места и да я оставите да се готви. Чушката ще направи ястието леко пикантно, но не и прекалено люто. Добяване на захар Повечето маринати за люти чушки в буркани включват мед или захар. Захарта прави чушката приятно люта, но и намалява усещането за лютивина в устата. Ако ястието ви изглежда твърде люто, добавете щипка захар. Добавяне на оцет Добавянето на нещо кисело - оцет, лимонов сок, доматен сок - ще неутрализира лютивостта на чушките. Лимоновият сок или сокът от лайм подхождат на най-много вкусове. Добавяне на зеленчуци Може да добавите нарязани моркови или картофи в лютото ястие. Порестата им структура абсорбира част от лютивината. Повече зеленчуци Ако ястието ви е доста люто, добавете още от всички продукти в него, най-вече зеленчуци. Млечни продукти Ако ястието позволява, добавете мляко или сметана. Неслучайно сметаната е толкова популярна в мексиканската кулинарна култура. Една лъжица кисело мляко или сметана ще “обезлюти" ястието ви. Помнете, че консумацията на прясно мляко е най-бързият и ефективен начин да “изгасите пожара" в устата си. Същият ефект има и хлябът. Ако консумирате прекалено люта храна, хлябът е задължителен, пише actualno. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Известна жена цъфна дибидюс гола
10:55 / 03.02.2025
Българско семейство си купи къща за 1 евро в Сицилия и сподели тайната
00:02 / 05.02.2025
Този витамин спасява сърцето след инфаркт
10:49 / 03.02.2025
Съдът отказа на фракцията на Доган да изключи Делян Пеевски от ДПС
17:47 / 04.02.2025
Част от кв. "Васил Левски" остава без вода
11:29 / 03.02.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове? | ||
Да (584) | 53% | |
Не (404) | 37% | |
Не мога да преценя (111) | 10% |