ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли, че преди години хората са смятали, че доматите са отровни?
Автор: Цвети Христова 16:06 / 03.11.2023Коментари (0)226
©
Знаете ли, че преди години хората в Европа са смятали, че доматното растение е отровно? Първата държава, която се среща с доматите на Стария континент е Испания, а днес Sofia24.bg ще ви разкаже за доматите. Това се случва някъде около 1527 г. За първи път домати са открити на ацтекски пазар около 1520 г., по време на експедиция, оглавявана от Ернан Кортес (бел.ред. испански конкистадор, оглавявал експедиция в началото на XVI век, унищожила държавата на ацтеките и поставила голяма част от Мексико във властта на Испания). В средата на XVI век доматите са пренесени и в други страни на Европа.

Лекари и аптекари допускат грешка в анализите си, като смятат, че  веществото томатин е отровно. Това е така, защото се счита, че е алкалоид, присъстващ в листа и незрели плодове, който има много сходство с беладона, поради което мнозина препоръчват да не приемат като храна. 

Въпросното вещество томатин може да се получи от листата на доматите и лекува гъбни заболявания при човека, животните и растенията. В някои страни обаче много хора експериментират с доматите и го включват в своите рецепти. Така че, към 1700 година аристократите започнали да ядат домати, но били убедени, че плодовете са отровни.

Във Франция пък го смятат за плод афродизиак, поради което започнаха да го наричат "Pomme d'amour". Любопитно е, че първите домати, които са пристигнали в Испания и Италия, не са били червени, жълти. 

Друг любопитен факт е, че според ботаниката доматът е плод, защото има семена и цъфтящо растение (растението домат). Според кулинарната класификация обач доматът е зеленчук, тъй като има твърда текстура, мек вкус и е съставка за приготвяне на различни ястия.

Колкото и странно да звучи, доматът е хем плод, хем зеленчук. Защото това, което слагаме в чиниите си, са плодовете на растението Solanum esculentum, но от кулинарна гледна точка доматите са зеленчуци. Някои зеленчуци, които не се смятат за плодове в готварството, са плодове за ботаниката. Между тях освен доматите, са патладжаните и пиперът. Други зеленчуци, които са плодове за ботаниката, като диня, тиква, пъпеш, се възприемат и от консуматора като плодове.

Може би, не знаете, че спорът дали доматът е плод или зеленчук стига до съда през 1983 година. В делото американският съд решава, че оттам насетне доматите ще се приемат като зеленчук, а не като плод. Съдията обявява: доматите се числят от научна гледна точка към плодовете, но предназначението им в кухнята е по-важно.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията