ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Журналистът и пътешественик Магдалена Гигова: Японците се отнасят много любезно към чужденците
Автор: Харитина Агопян 15:56 / 02.08.2024Коментари (0)927
© Илюстративна снимка
Японците се отнасят много любезно към чужденците. Те са щастливи да ги посрещнат. Това каза журналистът и пътешественик Магдалена Гигова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Тя разказа, че в японската столица е най-силно впечатлена не от Токийската кула и от Музея на бъдещето, а от обличането й в кимоно. "Младите хора се гордеят с традициите си и се обличат с кимоно, с което излизат на разходка в парка“, сподели тя.

Децата са научени на уважение не само към по-възрастните, но и към природата и животните в Япония. Природата в източната страна е обожествявана. Еленът е тяхно свещено животно.

Магдалена Гигова отбеляза, че в Токио няма смог и трафик. "Там не можеш да си купиш кола, ако не докажеш, че разполагаш с паркомясто или гараж. Двустаен апартамент в столицата има площ около 30 кв. м. Има квартали, в които офисната и жилищна площ се продава на квадратен сантиметър“, разказа тя.

Много малко хора в Япония могат да си позволят да имат и домашен любимец. "В закона е разписано с колко квадрата трябва да разполагаш, за да можеш да си вземеш куче. Трябва да си милионер, за да притежаваш голямо куче в Токио. Ако си под наем, на изключително малко е разрешено да отглеждаш домашен любимец. В Токио са много популярни кафенетата за животни. Отиваш, купуваш си кафе и започваш да галиш животното – котенце, кученце, зайче. Сервитьорите са облечени като котенца, кученца или зайци, за да може да поемеш тази енергия“, обясни Магдалена Гигова.

В Япония почти не се консумират сладкиши и плодове. Традиционно в Япония посетителите на ресторантите сами си приготвят храната, обясни тя. "Слагат ти една голяма купа с бульон и различни видове риба, които да си натопиш на клечка и свариш, колкото искаш. Ти решаваш дали да е полусурово, дали да е съвсем сварено, сам решаваш какви зеленчуци да сложиш. Избираш от 10 вида морски дарове и риби“, разказа Гигова.

Традиционното ястие – ориз, е приготвян по много и различни начини. "Има нещо като снакс, което е залепнал ориз, увит с палмови листа. Това може да се купи и от машина. Там всичко можеш да си купиш от машина“, допълни тя.

Магдалена Гигова посещава и старата столица на Япония – Нара. Най-старият храм там е от ХІІ век и е вписан в Съкровищницата на ЮНЕСКО.

Пътуването й до Хаконе е със скоростен влак, движещ се с до 450 км/час. "Скоростта не се усеща, все едно си със самолет. И усещането е като пътуване със самолет – има стюардеси, които предлагат храна и напитки, креслата са много удобни“, разказа тя.

Всички скулптурни фигури в Музея на открито в Хаконе са вписани в пейзажа. В различни сезони те изглеждат по различен начин, обясни Магдалена Гигова. "Сезар, Роден, Хенри Мур, Аниш Капур – всичко това е събрано на една огромна площ на открито. Те са така вписани там, че сякаш плуват. Имаше една поляна, на която имаше 12 скулптури на Хенри Мур, като една от тях той е направил там. Има 33 творби на Пикасо в специален павилион, подарени от неговата най-малка дъщеря Мая. Тя толкова се е впечатлила от природата, от съчетанието между планината и долината, от зеленината. Там можеш да видиш как той е правил толкова различни неща – графики, рисунки, работил е керамика, текстил, дори монети. Някои от скулптурите се движат, други са пригодени за деца – те се разхождат вътре и играят с тях и така възприемат съвременното изкуство, под формата на игра“, разказа тя.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ЦСКА-София в Първа Лига сезон 2024/25
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията