
ЗАРЕЖДАНЕ...
Зеленчуците, които в жегата могат да развият опасни бактерии и да станат отровни | ||||||
| ||||||
По време на горещо време трябва да съхранявате всички продукти на хладно място, тъй като в тях могат да започнат да се развиват опасни бактерии. Трябва да внимавате и със зеленчуците, особено тези, които са започнали да горчат от топлината. Горчивината обикновено се проявява в пресни краставици, тиквички и тиква, понякога пъпешът също може да започне да горчи. Това се дължи на прекомерните количества кукурбитацини в тези зеленчуци, които се появяват, когато получават твърде много слънчева светлина. По-добре е да избягвате да ядете горчиви зеленчуци, тъй като кукурбитацинът може да стане отровен. Справка: Кукурбитацинът е група естествени съединения, срещащи се в тиквата, краставицата и други зеленчуци от семейството на тиквите. Могат да се срещнат и в някои гъби и морски мекотели. Кукурбитацинът има широк спектър от биологични действия, включително антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални, противогъбични, антивирусни и дори антитуморни, пише zdrave.to. Това вещество може да помогне за понижаване на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар. Въпреки това, има някои потенциални странични ефекти от приема на кукурбитацини. След като ядете горчиви зеленчуци, може да започнете да страдате от диария, гадене, болки в стомаха, главоболие или да се чувствате уморени. |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg