ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Здравни експерти: Избягвайте консумацията на рохки яйца | ||||||
| ||||||
Предвид нарастващите случаи на птичи грип (H5N1) през последните дни в САЩ и неотдавнашното предупреждение на Европейската агенцията за безопасност на храните (EFSA) за опасност от пандемия и по нашите ширини, е разбираемо защо хората подхождат по-предпазливо. В крайна сметка, въпреки името си, птичият грип може да засегне както пернати животни, така и хора. Вирусът реално може да бъде смъртоносен за нас, но успокояващите новини са, че рискът да се заразим е нисък. От една страна, птиците, чиито яйца консумираме, би следвало да са проверени и здрави, докато от друга - респираторните вируси като H5N1 по начало се предават най-ефективно по дихателните пътища. Следователно е по-лесно да се заразим с него, ако някой около нас кашля или киха, вместо ако погълнем заразена храна, предава lifestyle.bg. Въпреки това обаче здравните експерти препоръчват да се "презастраховаме" и да избягваме консумацията на рохки яйца. Дори и да оставим настрана птичия грип, птиците могат да пренасят бактерии от салмонела, които могат да достигнат до вътрешната и външната черупка на яйцата. Следователно, ако изядем не добре сготвено яйце, съществува риск да се разболеем от салмонела. Със сигурност не бихме рискували това, тъй като инфекцията може да бъде сериозна. Симптомите обикновено се проявяват между шест часа до шест дни по-късно и включват диария, треска, повръщане и стомашни спазми. Опасността от тежка инфекция е по-висок при деца до и на пет години, възрастни над 65 години, както и хора с по-слаба имунна система. Подобно на възможността от заразата с птичи грип, със салмонелата рискът също не е заплашително висок. Това обаче не означава да не бъдем предпазливи. За да нямаме повод за притеснения и да не се лишаваме от консумацията на така вкусните и иначе и полезни яйца, е добре да следваме няколко практични правила. Като за начало, не е препоръчително да ги ядем рохки, забулени или като цяло не добре сготвени. Още докато сме в магазина обаче, не бива да пропускаме да се уверим, че яйцата не са се счупили или пукнали и съответно са предпазени от бактерии. Освен това винаги трябва да ги купуваме само от хладилните витрини в магазина. В случай че температурата им надвиши пет градуса по Целзий, яйцата могат да се развалят и да ни разболеят, пише Self. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Такситата блокират АМ "Тракия", пускат само коли на специален режим
11:43 / 20.11.2024
Задържаха моториста, блъснал баба и внуче на столичния булевард "Гешов"
08:04 / 20.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета