ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо температурата в хладилника трябва да се поддържа под 5°C
Автор: Екип Sofia24.bg 10:56 / 10.02.2023Коментари (0)314
©
Има готварски грешки, които всъщност могат да направят храната по-малко здравословна за ядене. Световната здравна организация (СЗО) заявява, че храни, съдържащи вредни бактерии, вируси, паразити или замърсители, могат да причинят над 200 заболявания. Ето какво съветват здравните експерти, за да се предпазите от инфекция.

Една от най-честите причини за отравяне е салмонелата, която заразява над 91 000 души годишно в Европа. Има и други патогени, като Campylobacter, Escherichia coli, Clostridium perfringens и Listeria monocytogenes.

Какво всъщност се случва? Бактериите, които поглъщаме чрез храната, се придържат към чревната стена, където бързо се размножават или произвеждат токсини в храната, които могат да причинят отравяне след поглъщане. Това води до различни храносмилателни проблеми, от гадене и повръщане до диария и стомашни спазми. Понякога симптомите могат да бъдат по-тежки и да причинят трайни последици за здравето.

За да се намали появата на тези заболявания, в Европейския съюз работи система за безопасност на храните, която е една от най-безопасните в света и по която работят много експерти от цяла Европа.

Бактериите Salmonella обикновено се срещат в яйца, непастьоризирани млечни продукти и сурово месо. Затова тези продукти трябва да се приготвят при температури над 70°C, за да се премахнат опасните микроорганизми чрез термична обработка. Специалистите предупреждават, че трябва да обърнем специално внимание на това, ако готвим за бременни, деца или възрастни хора, защото тези групи са по-чувствителни поради по-слабия си имунитет.

Учените посочват и колко важно е храните да се съхраняват правилно, в съответствие с инструкциите на опаковките. Температурата в хладилника трябва да се поддържа под 5°C, тъй като по-високите температури увеличават риска от развитие на бактерии.

А що се отнася до зехтина, експертите казват, че трябва да се съхранява в тъмни бутилки, затворени и далеч от топлина и обясняват защо: "Зехтинът има много хлорофил, който е чувствителен към светлина. Ако изложите хлорофила на светлина, той ще се превърне в други съставки, които не искате във вашия зехтин, и антиоксидантите, които съдържа, ще бъдат унищожени."

Поради натоварения си график често търсим най-бързия начин за размразяване на храната, затова я размразяваме на стайна температура и понякога в гореща вода. Но учените, използвайки примера със замразените скариди, посочват, че най-добрият начин е да ги размразите в хладилника за няколко часа, преди да ги сготвите. "Ще се размразят бавно, което ще намали риска от заразяване с някои хранителни заболявания“, съветват експерти по безопасност на храните.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Грипна епидемия обхвана страната
Зима 2024/2025 г.
51-ото Народно събрание
Избори в САЩ
Протестиращи нападнаха директора на Народния театър
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията