ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо глюкозата е толкова важна за тялото ни и в кои храни се съдържа?
Автор: Екип Sofia24.bg 08:31 / 15.05.2024Коментари (0)575
©
Глюкозата е монозахарид, който е в основата на производство на енергия в организма. Това определение e известно на всички, но в никакъв случай не изчерпва същността й.

Въглехидратите, които консумираме ежедневно от повечето храни и напитки, представляват захарни молекули, които се разграждат в човешкото тяло до глюкоза. Тя е най-простата форма на въглехидрат.

Днес ще ви разкажем защо тя е толкова важна.

Откъде идва глюкозата?

Тя е най-често срещаният монозахарид в природата. При растенията се генерира чрез фотосинтеза. Някои растения я съхраняват в свързани вериги или т. н. нишесте. Храните, съдържащи нишесте, включват царевица, картофи, ориз и пшеница.

Нишестето се отделя от тези цели хранителни източници, за да се получат декстроза, глюкоза, полиоли и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, които да се използват като съставки в производството на някои храни, напитки, дресинги и сосове.

Глюкозните монозахариди (не като част от нишестето) също се намират естествено в някои храни, пише forlife.bg. Най-концентрираният изцяло хранителен източник на глюкозни монозахариди е медът, последван от сушени плодове като фурми, кайсии, стафиди, касис, боровинки, сини сливи и смокини.

Как се обработва в организма?

Глюкозата технически не изисква храносмилане. Вместо това тя се абсорбира от тънките черва директно в кръвния поток, където може да се използва за енергия или в крайна сметка да се съхранява като гликоген в мускулите и черния дроб.

Консумираме я директно от храни като мед и също така я получаваме от храни и напитки, които съдържат лактоза, захароза и нишесте.

Когато ядем храни, съдържащи нишесте, слюнката в устата ни първо трябва да разгради нишестето до малтоза. След това малтозата се разгражда допълнително на отделните си глюкозни единици, което ги прави достъпни за усвояване.

Какво се случва в тялото след като се усвои глюкозата?

След усвояване и преминаване през чревната стена, глюкозата се разпределя между различните тъкани на организма. Тя е основното гориво за енергия.

Какво да направим при колебания в нивата на глюкозата?

Ако нивата на глюкозата ви са високи или ниски, най-важното е да се консултирате със специалист, за да разберете какво причинява аномалията.

Ако страдате от диабет, в зависимост от вида на диабета, вашият лекар може да назначи мониторинг на кръвната захар, инсулин и/или други лекарства.

Здравословната диета, здравословното тегло и редовните физически упражнения също са важни за управлението на диабета.

Приемът на въглехидрати в повечето случаи също е от значение за контрола на кръвната захар. Придържането към терапията и здравословен начин на живот ще сведе до минимум риска от усложнения и ще подобри цялостното ви състояние.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията