ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо да пием вода с босилек на гладно сутрин
Автор: Екип Sofia24.bg 12:50 / 05.09.2024Коментари (0)908
©
Босилекът съществува от хиляди години и е почитан заради обширните си лечебни свойства. Използва се за лечение на респираторни заболявания, вирусни инфекции и др.

Всяка част от растението се използва в традиционната медицина, включително неговите листа, стъбло, цвят, корен, семена и т.н.

Билката се ползва за редица здравни проблеми от повишаване на имунитета, намаляване на стрес, подобряване на храносмилането, почистване на черния дроб и бъбреците, поддържане на респираторното здраве и регулиране на нивата на кръвната захар отделно от други.

Листата на босилека могат да се дъвчат за незабавно облекчение на кашлица и настинка, или листата или семената могат да се добавят към врящата вода и да се прецедят за ароматен чай. Растението може също да се накисва в топла вода и получената отвара може да се консумира всеки ден на празен стомах. Листата на босилека могат да се използват и за гарниране на салати, сирена, месо, песто и ястия с яйца.

Ползи от водата с босилек

 

· При настинка, кашлица и болки в гърлото

Босилекът е особено полезен през дъждовния сезон, тъй като листата му могат да се варят с чай и вода като лекарство за лечение на треска от заболявания като денга, малария и сезонен грип. Листата също могат да се добавят към меда за лечение на кашлица, тъй като могат да помогнат за освобождаването на слуз при респираторни нарушения. Може да осигури облекчение от болки в гърлото.

· Подобрява здравето на бъбреците

Хората с камъни в бъбреците трябва да консумират сок от листата му заедно с мед в продължение на шест месеца, за да помогне за отстраняването на камъка през пикочните пътища.

 

· Предотвратява скокове на кръвната захар

Босилекът може да помогне за намаляване на нивата на глюкозата на гладно, холестерола в кръвта и триглицеридите при хора с диабет. Според проучвания, публикувани в Global Science Research Journal, приемането на две до три листа от босилек или една супена лъжица сок на празен стомах може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.

· Помага за лечение на кожна инфекция

Антибактериалните, противовъзпалителните и антивирусните свойства на босилека също са полезни при лечение на кожни инфекции. Прилагането на сок помага при лечението на гъбични инфекции и други видове кожни заболявания. Може да се използва и за лечение на левкодерма.

· Облекчава стреса

Босилекът е адаптоген, който помага за справяне с промените в настроението и насърчава спокойствието и умствената яснота. Повишава способността на тялото да се адаптира към променящите се ситуации.

· Здраве на сърцето

Босилекът е склад на витамин С и антиоксиданти като евгенол, който предпазва сърцето от вредното въздействие на свободните радикали. Съдържанието му на антиоксиданти е еквивалентно на това на джинджифила, чесъна, червеното грозде и сливите.

· Понижава кръвното налягане

Богат е на калий, витамини А и С. За ефективни резултати се препоръчва да се консумира на празен стомах всеки ден в продължение на четири до шест седмици, пише actualno.com.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
17 септември – Денят на София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията