ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо да не пием чай в пакетчета и да предпочитаме насипен, който да запарваме | ||||||
| ||||||
Редица научни изследвания в последните години ни предупреждават за огромното количество микропластмаса, което поглъщаме ежедневно, както и за вредите от него за здравето ни. А като един от продуктите, които отделят най-много, се посочват именно чаените торбички. Сега учени от UAB Department of Genetics and Microbiology към Universitat Autònoma de Barcelona се заемат със задачата да установят за какво конкретно количество става въпрос. И резултатите са повече от притеснителни. Торбичките са съставени от полимери, които отделят частици микропластмаса и нанопластмаса, когато са потопени в горещата вода. Данните сочат, че става дума за 1.2 милиарда частици полипропилен с размер около 136 нанометра за един милилитър точност. Частиците целулоза с големина 244 нанометра са 135 милиона на милилитър. Частиците найлон с големина 138 нанометра са 8.81 милиона на милилитър. И сами можем да си представим какво огромно количество от тях плуват във всяка чаша чай, която си направим. Освен подробен анализ на микро- и наночастиците, учените за пръв път извършват и проучване как те си взаимодействат с човешките клетки. И се доказва, че клетките в червата, които произвеждат слуз, са тези, които абсорбират най-голямо количество от погълнатите частици. Някои от тях пък са толкова малки, че успяват да проникнат дори в клетъчното ядро, където се съхранява генетичната информация. И това значи, че те могат да оказват сериозно влияние върху клетъчните функции, което е наистина притеснително, пише Earth.com. На базата на тези изводи учените призовават за законови регулации, свързани с материалите, които се използват в продукти за директна консумация. А това, което ни остава на нас като потребители, е да не спираме да правим своя информиран избор. В случая - винаги да предпочитаме насипен чай, който да запарваме, за да избегнем вредните пластмасови примеси в него, пише lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета