ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
За едни празник, за други делник – професиите, които не спират дори на официалните празници
Автор: Десислава Томева 12:56 / 06.09.2024Коментари (0)929
©
илюстративна снимка
Официалните празници са време за почивка и радост, когато много хора прекарват време със семейството и приятелите си. Но има професии, които не спират да функционират, дори когато останалите празнуват. Те осигуряват основните услуги, без които ежедневието ни би било много по-трудно, дори и по време на празниците. 

1. Медицински персонал

На първо място, хората, без които не можем са медиците – лекарите, медицинските сестри, фелдшерите и другите здравни работници. Здравето не познава празници. Работят болниците, спешната помощ и аптеки остават отворени. 

2. Полиция и пожарна служба

Правоохранителните органи и пожарникарите също не могат да си позволят почивка по време на празниците. Без тях общественият ред и безопасност биха били застрашени. Полицията се грижи за сигурността, докато пожарникарите са на разположение да реагират на пожари, аварии и други извънредни ситуации.

3. Спешни и аварийни служби

Представяте ли си, телефон 112 да не отговаря, защото днес е празник?! Няма такъв сценарий. На линия в такива дни са и екипите по спасяване и ремонт на аварии (например електроснабдяване, водопровод, газ и телекомуникации). 

4. Транспортеният сектор

Транспортът е друга сфера, която продължава да работи без прекъсване. Шофьорите на градския транспорт, влаковете, самолетите и фериботите осигуряват придвижването на хората, независимо дали те са на работа, на път за празнични събития или просто пътуват към близки. Също така, операторите в авиоконтрола, автогарите и летищата играят важна роля за организиране на движението и безопасността на транспорта.

5. Медии и комуникации

Мислите си, че ние, хората от медиите си живеем живота. Всичко са камери блякък и скъпи костюми. Ще ви разочаровам – за нас няма Коледа, Нова година, на 1 януари сме още по-отрано.

Журналистите, редакторите, телевизионните водещи и техните технически екипи продължават да информират обществото за всичко важно, което се случва в света, дори по време на празници. Телекомуникационните оператори също гарантират, че мрежите функционират и комуникациите са в изправност.

6. Енергетика

Без електричество, газ и вода, животът ни би бил почти невъзможен. Затова служителите, които работят в електроцентралите, водоснабдяването и газоподаването, продължават да изпълняват задълженията си, за да поддържат критичната инфраструктура и осигурят на обществото основни ресурси.

7. Хранителна индустрия и ресторанти

Макар че много магазини и ресторанти затварят по празниците, има такива, които остават отворени, за да обслужват клиенти. Работещите в супермаркетите, малките хранителни магазини и ресторантите, които предлагат храна за вкъщи, играят важна роля за тези, които не могат или не искат да готвят сами по празниците.

8. Хотелиерство и туризъм

Хотелите, курортите и други туристически обекти са пълни по време на празниците, което означава, че работниците в този сектор също трябва да са на линия. Администратори, камериери, готвачи и други служители се грижат за гостите, за да осигурят тяхната комфортна почивка.

9. Търговия на дребно и услуги

Някои вериги за хранителни стоки, аптеките и бензиновите станции също работят по време на празниците, за да осигурят достъп до основни продукти и услуги. Това е особено важно в случай на спешна нужда или непланирани покупки.

Замислете се, какво бихте правили, ако наистина всички почиваха и не се изнервяйте, ако не получите незабавен отговор на запитването, транспортът е на по-рядко или пък лекарите са затрупани, все с със спешни случаи.

Вие почивайте, ние ще се грижим за вас!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ЦСКА-София в Първа Лига сезон 2024/25
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията