ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
За да поддържате кърпите си меки и свежи, повтаряйте тази процедура веднъж месечно
Автор: Екип Sofia24.bg 22:41 / 25.08.2023Коментари (0)427
Доста неприятно е усещането, когато след като си измием лицето и посегнем към кърпата си, за да го избършем, кърпата е твърда и сякаш ексфолира кожата ви. По същия начин е и с халата за баня след къпане- грубото усещане по кожата е последното нещо което искаме след приятен и топъл душ. Всеки обича усещането за чисто нова кърпа, но защо след няколко пранета, вашата красива, пухкава хавлиена кърпа сега се чувства и изглежда като шкурка?

Има много видове кърпи, от микрофибърни до дебели, памучни кърпи. По-леките кърпи са попивателни, изсъхват бързо и са лесни за грижа. Дебелите кърпи са пухкави и по-абсорбиращи, но отнема повече време докато изсъхнат.

Кърпите имат едно общо нещо – тъкане с дълга, усукана нишка от пухкави влакна. Тези нишки и пухкавост увеличават повърхността на тъканта, така че да могат да абсорбират много вода. Кърпите се измерват в грамове на квадратен метър, което показва плътността на влакната. Хавлия с около 350 гр. е с лека плътност, а с 900 гр. е с най-тежкият грамаж. Колкото по-голям е грамажът на хавлиената кърпа, толкова повече абсорбира влагата.

Приготвили сме няколко ефективни съвета затова как да омекотите свойте кърпи и халати в домашни условия само с няколко прости трика.

1. Не използвайте прекалено много омекотител-  натрупва се и кърпите стават твърди, което също се случва, когато използвате твърде много препарат за пране, който не се изплаква правилно.

2. Нужно е винаги кърпите и халатите да се перат на минимална температура 30°C, защото в тях се крият множество бактерии и микроби. Препоръчителната температура за пране е 40 °C. За най-добри резултати ви препоръчваме веднъж месечно да перете хавлиите си на 60 °C, защото така се премахва по-голямата част от микробите.

Прането на по-високи градуси води до избледняване на цветовете. 

3. Перете ги внимателно- Кърпите са с доста плътна тъкан и се нуждаят от пространство, за да се движат във водата, и за да могат да се измият правилно и изплакнат, така че избягвайте претоварването на вашата перална машина.

4. Перете ги само с кърпи, като разделяйте отделно тъмно от светло пране, без да смесвате с дрехи, тъй като ако по дрехите има ципове или копчета, те могат да повредят тъканта на хавлията.

5. Използвайте по-малко перилен препарат (най-добре да е без химикали и екологично чист). Още след няколко пранета, след като сте намалили количеството на използвания препарат, ще забележите възстановяващата се мекота на хавлиите.

6. Изцяло спрете употребата на омекотител (той отблъсква влагата и ще направи халиите ви по-малко абсорбиращи).

7. Добавете чаша оцет, като я изсипете в отделението за праха за пране, вместо прах. Ако вашата перална няма специално място, то изсипете оцета в барабана на миещата машина преди да добавите хавлиите. Не добавяйте прах за пране и омекотител. Пуснете пералната на обичайната програма на която перете с центрофуга. Когато кърпите са готови, пуснете ги отново да се перат, но този път добавете чаша сода бикарбонат. Изсушете кърпите на по-висока температура.

Содата за хляб и оцетът ще отстранят натрупалите се остатъци от хавлиите, правейки ги пухкави и отново попиващи.

Ако кърпите ви са много наслоени с остатъци на препарати от предишни пранета, то ще се наложи да повторите тази процедура няколко пъти.

За да поддържате кърпите си меки и свежи, повтаряйте тази процедура веднъж всеки месец или всеки път, когато усетите че хавлиите ви започват да стават твърди и груби.

8. Сушенето на въздух е най-доброто, тъй като запазва мекотата на хавлиите.

9. Винаги купувайте висококачествени и плътни кърпи, които имат повече от 500 гр.памук на кв.метър.

10. Никога не използвайте белина за почистване на кърпите, тъй като това ще унищожи влакната.

11. Използвайте нежен почистващ препарат на базата на евкалипт за превъзходно задържане на цвета, така че да изглеждат красиви за по-дълго. Избягвайте омекотители и прахове на основата на силикон. Те ще отблъснат водата и ще намалят абсорбцията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията