ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
За да не прорастват и загниват – дръжте ги в хладилника
Автор: Десислава Томева 10:18 / 13.11.2024Коментари (0)132
© Blagoevgrad24.bg
За много българи е практика да купуват по 20-30 килограма картофи през есента, за да ги имат на разположение през зимата. За да се запазят свежи, картофите трябва да се съхраняват на тъмно и хладно място, като маза или килер. Идеалната температура е между 4-10° C, като ниските температури предотвратяват покълването, а тъмнината помага да се избегне появата на зелен цвят, който може да е индикатор за токсина соланин.

Един нестандартен, но ефективен метод за съхранение на картофи е да се държат в отделението за зеленчуци в хладилника. Този метод може да е особено полезен за хора, които купуват малки количества. Температурите в хладилника забавят прорастването и предпазват картофите от разваляне. Така може да се избегнат неприятните изненади с влошено качество и гнилостен мирис. На всеки от нас се е случвало да тръгне да бели прогнил картоф и да го лъхне миризма, по-лоша и от тази на развалените яйца.

Без картофи част от зимните манджи са невъзможни. Слагаме ги в гювеча, в мусаката, ползваме ги за гарнитура на пържолките и кюфтетата. Правим си и картофена салата.

Те са много повече от основен въглехидратен източник. Те съдържат витамин C, витамин B6, калий, магнезий и малки количества желязо и протеини. В студените месеци, когато тялото се нуждае от повече енергия и витамини, картофите могат да бъдат основа на множество топли ястия, които освен засищащи, подсилват имунната система. Картофите са универсални и могат да се използват в супи, яхнии, печива, пюрета и дори салати, като всяко ястие придобива онова усещане за домашен уют, което ни е така нужно през зимата.

Да разгледаме този зеленчук и в исторически план. Картофите са един от най-разпространените и полезни зеленчуци днес, но малцина знаят, че техният дом е Южна Америка. Първите доказателства за отглеждането им датират от над 8 000 години в днешно Перу и Чили, където местните народи са култивирали този кореноплод заради високата му хранителна стойност. В Европа картофите пристигат през XVI век, след като испанците ги пренасят по време на своите експедиции. Въпреки първоначалното недоверие, постепенно те се превръщат в основна храна в много страни, включително и у нас, благодарение на устойчивостта си и високата си хранителна стойност.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
51-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лоша инфраструктура в София
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Димо Алексиев хванат пиян зад волана
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията