ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Юлияна Дончева: Никога не трябва да се изпада в крайности при храненето
©
Никога не трябва да се изпада в крайности при храненето. Ненавиждам думата "диета", защото предизвиква стрес за организма. Той минава на друг режим и не работи по начина, по който ние искаме. Това каза журналистът Юлияна Дончева в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.

В "Истината за храната“ тя разказва за нейния личен път на пробата и грешката и откриването на истината за храната.

Най-оптималният вариант за поддържане на добра физическа форма според нея минава през съчетаване на умерено хранене с активност. "Много добре се съчетава една 30-, 40-минутна интензивна тренировка сутринта с повече кардио, за да се вдигне пулсът, с едно умерено хранене, което трябва да съобразим, без да си налагаме жестоки рестрикции, които да стресират организма“, обясни Дончева.

Тя е привърженик на интермитентното хранене, при което приемът на храна се ограничава до интервал от 8-12 часа. "Ако закуската ни е в 10.00-11.00 часа, в 17.00-18.00 часа трябва да приключим с храненето. Моето последно хранене е около 18.00-18.30 часа, след това пия само вода. В началото е много трудно, но се свиква и след това организмът си почива“, обясни Юлияна Дончева.

Според нея храните не бива да бъдат разделяни на полезни и вредни, а на храни с чист произход и на такива без такъв. "И най-полезният плод, като авокадото например, когато е пълно с въглехидрати, не влияе добре на организма. Тази година почти всички дини бяха пълни с нитрати. Същото е и с млечните продукти. Ако си подквасим кисело мляко вкъщи, това е гаранция, че вътре няма да има сухо мляко и палмови мазнини, и можем да сме спокойни. Най-добре е произходът на храната да е страната, в която ние живеем“, поясни журналистът.

Храната винаги трябва да бъде емоция, не само когато се консумира, но и когато се готви, вярва тя. "Всяка храна става вкусна, когато готвим с любов и настроение. Храната трябва да бъде в умерено количество. Когато е в повече, дори най-здравословната храна създава дискомфорт в организма ни. Трябва да се храним с малки порции. Най-голямата грешка е вечер преди лягане да хапнем въглехидрати, нещо, което уж ще ни оправи настроението, но всъщност не се отразява добре на формата ни“, обясни Юлияна Дончева.

Т.нар. снаксове и чипсове могат да имат и здравословни алтернативи от зеленчуци, без добавки от захар и прекалено осоляване. "Спокойно можем да си ги хапваме. Има ги вече във всички магазини и не трябва да се притесняваме от този тип храна“, смята тя.

Голямото количество сол е вредно, но драстичното намаляване на консумацията й се отразява върху нормалните процеси в организма.

Контролът на хранителните продукти в България е сериозен проблем, смята тя. "Купих си тест за измерване на нивата на нитрати и се оказва, че голяма част от продукцията има ужасяващо качество. На някои продукти пише "Опасно за живота“. Ако за дините допустимата стойност е 30, аз съм срещала над 300. Ядем жестоки неща и после се чудим защо сме най-болната нация в света“, коментира Дончева.

Контролът и качеството на храната в училищата според нея също е занижен. Недопустимо според нея е даването на тестени закуски със захар. "По лавките в училище има инстантни супи, пълни с различни "Е“-та и добавки, които са много вредни за детското здраве. Масово децата са със затлъстяване и хранителни проблеми. Синът ми на 9 години имаше повишен холестерол. Това означава, че в някои от продуктите има и палмови мазнини. Не знам защо не се извършва никакъв контрол“, допълни Юлияна Дончева.

По думите й в България ядем най-лошата и най-скъпата храна. Според нея българите много подценяват родните храни. "Увлечени от модата в различен тип хранения, пропускаме изключително полезните български храни като боб, леща, нахут, ферментиралите храни. Те неслучайно са част от българската традиционна кухня“, посочи Дончева.

Според нея захарта е най-голямата заплаха за човешкото здраве. "Повела съм много лична битка срещу нея. По съвети на наши приятели спортисти открих един подсладител – еритритол, който е натурален. Той се извлича от различни плодове и е 0 калории“, обясни Дончева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина Кирил Маричков
Природни стихии
Влизането на България в Шенген
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Процедурата за избор на нов главен прокурор
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията