ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вкусът на този плод е третият най-харесван след този на шоколада и ванилията
Автор: Цвети Христова 11:07 / 01.12.2023Коментари (0)552
©
Заради великолепния си вкус портокалът е един от най-любимите плодове на хората у нас и по света, а днес Sofia24.bg ще ви разкаже за него. Арабите пренасят горчивия портокал в Испания през Х век, а сладкият е култивиран през ХV век. Колумб пък пренеся портокалите в Америка. В света всяка година се добиват приблизително 70 милиона тона портокали. 

Вкусът на портокала е третият най –харесван вкус след този на шоколада и ванилията. Любопитно е, че повече от 80% от добива на портокали отива в правенето на сок. О тях също така се приготвят десерти, сладка, добавят се към салати и основни ястия. А сокът от портокал е най-обичания сок в целия свят.

Най-големите производители на портокали са Бразилия, САЩ и Мексико, а на Стария континент лидер е Испания. В испанския град Валенсия има толкова много портокали по улиците, че специални машини ги берат и след това биват раздавани на училища и болници. Бразилия пък произвежда 1/3 от портокали по света. Това което може би не знаете е, че много европейци консумират портокалите с вилица и нож. Например в много училища за добри маниери в Швейцария, дамите се учат да ядат портокалите именно с нож и вилица. В тази страна портокалите се сервират със захар и сметана. Мнозина смятат портокалите за плодовете на боговете. Предполага се, че точно те са "златни ябълки“ от митологията.

Портокалите и лимоните са предпазвали моряците от скорбут по времето на техните пътешествия. Известно е, че тази болест се развива при недостиг на витамин C, а двата плода го съдържат в изобилие. 

Както вече споменахме, в портокала се съдържа голямо количество витамин С, витамини от група В - В1, В2, В6, В9, витамини А и Е, както Н и РР. Цитрусът съдържа и микроелементи: калий, магнезий, фосфор, калций; пектини; целулоза;

фитонциди; биофлавоноиди (помагат за понижаване на холестерола в кръвта и кръвното налягане). Въглехидратите в портокала енергизират човешкото тяло. Съдържащите се в портокала вещества имат и противовъзпалително действие. Освен витамин С портокалите са с високо съдържание на витамин А и калий, които са полезни за здравето на очите. Доказано е, че консумацията на един портокал на ден, всеки ден, подобрява и запазва зрението. Високото съдържание на витамин С действа мощно като неутрализира свободните радикали, които причинват състаряване на кожата. 

В Древен Египет например с портокали лекували ревматизъм. Портокалът съдържа и много растителни влакнини. Голямото количество пектин в него пък спомага за намаляване на захарта в кръвта, както и за синтеза на витамини в човешкия организъм. Доказано е също, че портокалите помагат за пречистването на кръвта. От кората на портокала можете да си направите ароматен и вкусен чай или да почистите мазнина от съдовете или мазни петна.

Признати са за най-доброто профилактично средство против простуди. Лекари ги препоръчват при хипертония, атеросклероза и при заболявания на черния дроб. Благодарение на съдържанието на калий в тях те имат ясно изразено диуретично действие. Древните лечители използвали отвара от корите на незрелите плодове като кръвоспиращо средство.

Лекари предупреждават, че яденето на портокали на празен стомах трябва да се избягва, когато човекът има заболяване на стомашно-чревния тракт. Високата им киселинност може да увреди зъбния емайл.

В световен мащаб портокалът е най-консумираният плод, ако се смятат и плодовете за сока. От всеки два литра изпит сок в света един литър е портокалов сок. Те обаче не трябва да се консумират в големи количества, защото може да се стигне до алергични реакции или анафилактичен шок. Знаете, че има и червени портокали. Те обаче са по-малки като размер, по-ароматни и с червеникави нюанси.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията