ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вижте котката Бела, носителка на рекорда за най-силно мъркане в света
Автор: Екип Sofia24.bg 23:14 / 22.12.2023Коментари (0)277
© Guinness World Records
14-годишната Бела, котка от породата Моги, която живее в Хънтингдън, Обединеното кралство, намира начин да бъде чута.

Регистрирайки мъркане, което измерва 54,59 децибела, тя постигна рекорда за най-шумно мъркане в света от домашна котка (жива). За контекст, тази стойност е близка до звука на кипящ чайник и не е твърде далеч от звука на вашата пералня, пишат от Рекордите на Гинес.

Според нейната собственичка Никол Спинк, уникалният талант на Бела идва съвсем естествено: "Тя мърка по цял ден! Ако наоколо има храна или се гушка, тя винаги мърка".

"Също така, когато гледа телевизия, тя обича да е шумна наред с телевизора. Покойният ми съпруг винаги мрънкаше как звука от мъркането й пречи на звука на телевизора вечер.“

Всъщност Бела мърка дори на най-неочакваните места, като например ветеринарния кабинет: "Получавала съм коментари от някои ветеринати как тя е единствената котка, която някога са чували да мърка на подобно място“.

Семейство Спинк винаги е подозирало, че Бела може би има най-силното мъркане в света: "Приятелите и семейството винаги забелязват силното мъркане на Бела, всички коментират "Какъв е този силен шум? О, това е котката. Просто Бела е щастлива!“

Един ден, докато разглеждали Книгата на рекордите на Гинес, Никол и дъщеря й решили да проверят подозренията си. Те изтеглили приложение на телефона си, което записало и измерило мъркането на Бела и разбрали, че са прави. Разбира се, звуков инженер впоследствие помогнал мъркането да бъде измерено възможно най-точно.

В деня на официалния опит Никол се страхувала, че Бела няма да покаже таланта си: "Тя е упорита малка възрастна дама и прави каквото си иска. За нея това е светът на Кралица Бела".

За щастие, веднага щом я нахранили с купичка от любимата й храна, Бела била готова да започне опита си, изглеждайки крайно доволна. Както се вижда, Бела обожава храната.

Всъщност един типичен ден в живота на Бела се състои основно от три неща – храна, сън и гушкане: "Бела се събужда в леглото ми, тя винаги ме буди рано и иска своята храна. Тя обожава "Уискас", така се подготвя за деня. След това ще изпроси от децата ми или всеки друг, който влезе в къщата, още храна. Накрая ще заспи и след това ще иска още повече храна и гушкания. Храната и сънят до голяма степен са нейният живот!“, споделя стопанката й.

Тъй като е доста "мързелива“, както я описва Никол, Бела не е кой знае какъв авантюрист:

"По принцип тя е външна котка, има си и котешка вратичка. Но с напредване на възрастта излиза навън все по-рядко. Може да се разходи из градината, да помирише цветята, но нищо повече от това".

Бела може да е кралицата на къщата, но не е единствената котка в семейство Спинк.

"Имам друг
а котка на име Лола, той е доста страхливо коте, много се страхува от всичко около себе си и обича да се крие. Бела е много по-общителна, всеки, който дойде до входната врата, веднага бива посрещнат от нея.“

Чупещото рекорди мъркане на Бела е записано и измерено от независими специализирани звукови инженери и одобрено от официален съдия на Гинес, Дейв Уилсън.

Съгласно заверените инструкции, шумомерът, използван за опита, е държан на един метър разстояние от Бела, както и един метър от земята.

Тази рекордна титла означава много както за Никол, така и за децата й: "Винаги четях Книгата на рекордите на Гинес, винаги я получавах като подарък всяка Коледа и правя същото с децата си. Мисля, че сертификатът за запис ще има много важно място в къщата. Ще трябва да решим кои деца да снимаме първо..."

Въпреки че Бела държи рекорда за най-силно мъркане на домашна котка (жива), титлата за най-силно мъркане на домашна котка все още принадлежи на две други котки, Смоуки и Мерлин.

През 2011 г. котето Смоуки, собственост на Лусинда Рут Адамс в Нортхемптън, Обединеното кралство, беше записанo да мърка с удивителното ниво на шум от 67,8 dB, цели 13,21 по-силно от Бела.

Четири години по-късно тя беше изравнена от Мерлин, собственост на Трейси Уестууд в Девън, Обединеното кралство – и те все още са съпритежатели на рекорда до ден днешен.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Лято 2024
Газови доставки
Водна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията