ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В тези две страни хората не заключват вратите на домовете си
Автор: Екип Sofia24.bg 12:31 / 12.09.2024Коментари (1)635
©
Сигурно звучи странно, но в съвременния свят съществуват страни, в които престъпността е толкова ниска и хората толкова много си вярват, че дори не заключват вратите на домовете си.

В коя страна хората не заключват вратите на домовете си?

Лихтенщайн и Исландия

Лихтенщайн

С едва 37 000 жители на площ от 160 кв.км Лихтенщайн е една от най-малките и най-гъсто населените страни в света. Ето няколко любопитни факта за тази държава -джудже.

* Ниска престъпност

Лихтенщайн има едно от най-ниските нива на престъпност в света. Последното убийство в тази страна е извършено през 1997 г, затова има много малко затворници. Около 100 души служат в полицията на тази страна. Под 10 затворници излежават присъдите си в местен затвор всяка година. В затвора осъдените се хранят с храна от ресторант, тъй като властите са изчислили, че поръчването на храна е по-евтино от наемането на готвачи.

Граждани, които са осъдени на затвор над 2 години, се прехвърлят в Австрия. Поради ниската престъпност, повечето жители на страната дори не заключват входните си врати.

* Официалният език е немски, но не съвсем

Макар немският език е официален за страната, повечето жители използват алемански диалект, който е много различен от стандартния немски.   

* Веднъж годишно всички жители са поканени на парти в замъка

На националния празник на Лихтенщайн, принц Ханс-Адам II, държавният глава, и неговият син, канят жителите на бира в градината на замъка Вадуц официалната им резиденция.

* Държава без собствена армия

От 1866 г. Лихтенщайн не е участвала в никакви войни или военни операции. Княжеството няма дори собствена армия.

* Силна икономика

Лихтенщайн е една от най-богатите страна в света по брутен вътрешен продукт на глава от населението. Безработицата е само 1,5%. В страната има само един милиардер, чието състояние възлиза на половината от брутния вътрешен продукт на страната. Той управлява компания, която произвежда дентални продукти. Неговият бизнес превръща страната в най-големия производител и износител на изкуствени зъби в света.

* Жените получават избирателни права едва през 1984 г.

Лихтенщайн е последната страна в Европа, която дава право на глас на жените. През 1971 и 1973 г. са проведени референдуми относно избирателните права на жените, но и на двата предложението е отхвърлено. Едва през 1984 г. е проведен референдум, на който избирателните права на жените са приети с малка преднина от 2370 гласа “за" и 2251 гласа “против".

Исландия

Исландия е известна не само със своите спиращи дъха пейзажи, но и с това, че е една от най-безопасните страни в света. Представете си място, където хората се чувстват толкова сигурни, че оставят вратите на колите и домовете си широко отворени. Ето още няколко интересни факта за таза страна.

* Хората се познават

Населението на Исландия е само 382 000 жители, което живее на територия от 103 000 кв.км. Жителите н аградовете добре се познават. Хората са дружелюбни и живеят в мир. Използването на ключове се възприема като оскърбително.

* С приложение проверявате дали сте роднини

Поради малкото население, има огромен шанс да сте роднини с хора, с които сега се запознавате. През 2010 г. се разработи приложение, което помага на исландците да проверят дали новият им познат не е техен роднина. Приложението използва информация от друга база данни или от “Книгата на исландците", в която са изброени всички ирландци - от първите имигранти през 11-ти век и техните взаимоотношения. 

* Държава без армия

Подобно на Лихтенщайн, Исландия разполага само с митничари, няма армия. Ако някой от местните жители иска да се включи във въоръжените сили, може да влезе в редиците на норвежката армия.

* Местните вярват в елфи и тролове

Странно, но жителите на една от най-напредналите в технологично отношение страни, вярват в съществуването на невидими елфи и тролове. В Исландия дори има официално училище за елфи, където може да научите историята на исландските елфи. 

*В Исландия няма Мак Доналдс

През 2009 г. Исландия затвори популярната верига за бързо хранене завинаги. За да се отбележи това събитие, последните поръчани от ресторанта бургер и картофки са изложени в национален музей в Рейкявик.

* До 1989 г. пиенето на бира в страната е незаконно.

* Исландски език

Исландският език естова непроменен от времето на древните викинги. Това означава, че исландците могат без проблем да прочетат текстове, писани преди 1000 години, пише actualno.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Преди 35 години и в България домовете не се заключваха . Колите също . Чопърчо да ви обясни защо беше така .
Коментарите са на публикуващите ги. Sofia24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Градският транспорт в София
Отношенията София-Скопие
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
17 септември – Денят на София
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията