ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В миналото са наричали това бобово растение "месото на бедняците", какви са ползите от консумацията му | ||||||
| ||||||
Лещата е с произход от Централна Азия. Археологически данни сочат, че е присъствала в менюто ни още преди около 9 500 до 13 000 години. Зрънца леща са намирани в гробниците на древните египтяни през 2400 г. пр. Хр. Така че е позната още на древните египтяни, гърци и римляни. Лещата се използва по целия свят и е особено популярна в страните от Близкия изток, Балканите, Франция и Индия. Френската леща е известна с деликатния си вкус. Тя е по-лесна за приготвяне от боба, защото не се нуждае от накисване. В една порция леща се съдържат до 90% от дневната нужда на човек от фолиева киселина, затова растението е полезно за консумация от бременни жени. Каша от варивото стабилизира имунитета, нормализира работата на пикочно-половата система и обмяната на веществата, укрепва сърцето и кръвоносните съдове. Кашата влияе благоприятно при язви на стомаха и дванадесетопръстника, при колити. Консумацията на леща намалява риска от развитие на сърдечни заболявания. След термична обработка повечето ценни вещества в бобовата култура се съхраняват непроменени. Лещата се бори с възпалението в тялото, защото е богата на полифеноли. Лещата съдържа антинутриенти, които могат да повлияят на усвояването на други хранителни вещества. В растението има и лектини, които не се абсорбират в човешкия организъм. Те се свързват с други хранителни вещества, предотвратявайки тяхното усвояване. Ако се консумират в прекомерни количества, лектините могат да нарушат чревната бариера и да увеличат чревната пропускливост. Лещата съдържа и танини, които могат да се свържат с протеините и да попречат на усвояването на някои хранителни вещества. Фитиновата киселина или фитатите в лещата са в състояние да свързват минерали като желязо, цинк и калций, намалявайки тяхната абсорбция. Съобщава се обаче, че фитиновата киселина има силни антиоксидантни и противоракови свойства. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Хора в неравностойно положение за метростанция "Бели Дунав": Пощадете ни
10:03 / 27.11.2024
Тайната падна, но съмнението остана, Ивонне разкри дълго пазена тайна
09:09 / 27.11.2024
Мицкоски: Няма да отстъпваме от червените линии в преговорите с България
18:03 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета