
ЗАРЕЖДАНЕ...
Уникална великденска традиция – подковаването на яйца | ||||||
| ||||||
Традицията датира от времето на саксонските миньори, които през Средновековието са развивали ковачеството в региона. Тогава способността да подковеш яйце е била символ, че чиракът е готов за самостоятелност. "Аз съм най-младият майстор-ковач в града, а може би и в целия свят. Подковавам яйца от години, наследих това умение от баща си, а той – от дядо ми. Този занаят е дълбоко вкоренен в Крешево и за мен е голяма чест да го практикувам", заяви Матео Ивичевич, ковач в Крешово . "Този обичай в Крешево има дълбоки корени. Според традицията, всеки чирак, овладял занаята от своя учител, е трябвало да подкове яйце, за да положи успешно финалния си изпит и да бъде признат за майстор", разказва отец Йосип Томас, игумен на Францисканския манастир "Св. Катерина" в Крешево, цитиран от NOVA. |
Още по темата: | общо новини по темата: 83 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg