ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учени откриха ефективен начин за приспиване на бебета: Какво е кафяв шум и как помага на децата да заспят?
©
Всяка майка многократно се е сблъсквала с плача на дете, който понякога е невъзможно да се спре. В такива моменти родителите прибягват до различни трикове, за да успокоят по някакъв начин бебето и да го накарат да заспи.

Напоследък все по-често в интернет се обсъжда ефективността на кафявия шум. Смята се, че той помага за подобряване на вниманието на пациенти с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), а също така помага на хора от всяка възраст да заспят бързо.

Какво е кафяв шум?

Според специалиста по медицина на съня д-р Пратибха Догра, кафявият шум е тон на звука, който прилича на тих рев. Той е успокояващ, стабилен и процъфтяващ.

Кафявият шум може лесно да включва шум от дъжд или шумолене на вятър - тези и други подобни звуци предизвикват релаксация поради факта, че наподобяват състояние на покой на мозъка.

Защо шумът е "кафяв“?

Всъщност думата "кафяв“ не е препратка към цвят, а към името на шотландския ботаник Робърт Браун (Браун, преведено от английски като "кафяво“). През 19-ти век един учен открива Брауновото движение - произволното движение на суспендирани частици поради сблъсъци с бързо движещи се течни молекули. Кафявият шум имитира това движение, но сигналите се променят произволно и създават смущения.

Какво казва изследването?

Според учените кафявият шум помага на хората да се справят с безпокойството и да спят по-дълго. Такъв шум прави хората по-малко чувствителни към околните звуци, помага им да заспят по-бързо и да се концентрират по-добре. За това говори неврофизиотерапевтът Химани Далмия.

Като правило, за да включите кафявия шум сега, достатъчно е да намерите подходящ плейлист или онлайн запис в отворени източници. Някои хора използват специални приложения, които генерират кафяв шум.

Как кафявият шум влияе на бебетата?

Неслучайно кафявият шум се превърна в истинско спасение за родителите на деца. Подобно на възрастните, малките деца се събуждат в края на своите цикли на сън. Но докато възрастните след това могат да заспят сами, децата се нуждаят от помощ и утеха от родителите си - което отчасти е причината да започнат да плачат.

Кафявият шум помага бързо да успокои бебето и да го накара да заспи. Най-добре е шумът да звучи естествено – като дъжд или поток например.

Ако решите да пуснете кафяв шум в стаята на вашето бебе, уверете се, че източникът на звук не е твърде близо до вашето бебе и поддържайте силата на звука под 70 dB. Освен това би било добре да се консултирате със специалист, пише blitz.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Боклуците в София
Неправилно паркиране в София
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да (577) 53%
Не (399) 37%
Не мога да преценя (109) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията