ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Участник в риалити e в центъра на мега скандал, след като продаде на британци платформата "Школо"
© БТВ
В Би Ти Ви все още не са се похвалили с рейтинг на новото си риалити "Островът на 100-те гривни", но вкараха в него един от най-влиятелните хора у нас, в чиито ръце са личните данни на стотици хиляди българчета. Това е Мирослав Джоканов – Миро от "Сървайвър" 2. Той влезе в шоуто няколко дни след старта му, печелейки битка с други двама претенденти, участвали в подобни риалитита и преди – Симеон Станкович и Иван Йочколовски. В неговата платформа "Школо" са електронните дневници на повече от половината училища в България.

Вероятно много хора вече са забравили, но "япончето", както наричаха Миро в "Сървайвър", в началото на годината обяви, че е продал на британска компания платформата си "Школо", в която са електронните дневници на над 1700 български училища. Това предизвика огромен скандал у нас. Министерството на образованието сезира ДАНС за изтичане на лични данни на стотици хиляди български ученици, регистрирани там. Официалните органи се произнесоха, че такова изтичане на данни няма, но притесненията на хората останаха още дълго. Самият Миро каза в предаването, че след "Школо", с което на практика премахна хартиените дневници в родните училища, заменяйки ги с електронни, смята да прави платформа, чрез която всички деца по света щели да имат достъп до качествено и безплатно образование, пишат от "Хотарена". Как ще стане това, все още не е обяснил, но българчетата щели да са първите, върху които ще бъде изпробван бъдещият му продукт. Доколко той ще е безплатен, все още не е ясно, защото и за дневниците на "Школо" децата не плащат директно, но плащат училищата, а техните пари идват от общинските или държавните бюджети. Пределно ясно е обаче, че Миро има специално отношение към образователната система, от която е станал милионер.

Каква е причината за тази слабост към школската тема? Семейна е – майка му цял живот е била учителка по руски. Младият милионер е роден на студентския празник – 8 декември, през 1987 г. в Узбекистан. Това е родината на неговата майка Рахиля Чегебаева. Миро е най-малкото от три деца в семейството. Когато е 3-годишен, фамилията се мести във Видин. Баща му Олег Джоканов е работил като миньор, след това – в АЕЦ "Козлодуй", а за кратък период е дори зам.-кмет на Видин. Силната фигура в живота на бъдещия бизнесмен обаче е майка му. Тя го записва в училището, в което преподава, за да го държи изкъсо. Момчето е много недоволно, защото амбициозната родителка го кара да ходи на всевъзможни курсове и кръжоци извън задължителната учебна програма. Така той се научава да свири на пиано, упражнява точността на ръката си с уроци по рисуване, дори става балетист – един от общо двамата в школата по балет в местно читалище. Майка му държи на всичко това, защото вярва, че всеки човек има специален талант и трябва да мине през всякакви занимания, докато го открие.

Какъв а талантът на Миро? Оказва се, че това е математиката. За да го открие обаче, минава през деветте кръга на ада в математическа школа, която посещава насила – пак по настояване на майка си. Чак втората година там изведнъж установява, че задачите му стават интересни и започва да ги решава с лекота. Записва се в Математическа гимназия в родния си град, а там по настояване на учителката си по литература посещава и театрална школа. Успоредно с това ходи и на курсове по дебат. По този начин се научава да говори пред публика, да подрежда мислите си в строен текст и да излага аргументи пред непознати хора.

Като тийнейджър има известен период, в който оценките му падат, но точно тогава му се удава възможност да замине за САЩ за няколко месеца. Взима пари назаем от родителите си, за да финансира това пътуване. Зад океана светогледът му се променя, взима се в ръце, започва да работи, успява да върне парите и дори му остават достатъчно, за да си купи лаптоп – за времето си (малко след 2000 г.) това е истинско съкровище за младия човек. Когато завършва гимназия, го приемат в специалност "Софтуерно инженерство" в Софийския университет. Една приятелка от студентските години го записва на кастинг за втория сезон на "Сървайвър" през 2007 г. "Сезонът, в който участвах, беше на Карибите, в Доминиканската република. Беше много тежко преживяване. Буквално гладувахме – излязох от играта 64 килограма. Изкарах 43 дни, бях във финалните 7 души, беше тежко, но и забавно, а и ми даде възможност да видя своите слаби страни. Никой не е перфектен, но винаги можеш да станеш по-добра версия на себе си“, коментира Миро след години. Много фенове на формата за оцеляване до днес помнят как е запалил огън с лупа, която носел в джоба си. Бил пред изгонване заради нарушаване на правилата с тази лупа. В крайна сметка обаче остава в джунглата, а сега приключението се повтаря в "Островът на 100-те гривни".

Днес Миро е сериозен мъж и баща, но смята, че е и бунтар. Преди да стане глава на семейство, често участвал в улични протести и дори са го арестували. Сега няма много време за бунтове, защото е твърде зает със своя бизнес. Пътят до успеха му не е лек, нито кратък. Като млад софтуерен инженер преди години започва работа в една от най-големите компании в областта, но с години работи почти без пари – само за да трупа опит. След този период обаче кариерата му тръгва напред с бързи темпове. Става шеф на повече от 100 човека. Точно когато получава поредно повишение, решава да спре да разчита на заплата, а да започне собствен бизнес. Рискува и печели.

Създадената от него платформа "Школо" се оказва много по-удобна от безплатната версия, лансирана от Просветното министерство, която дама твърде много грешки при използването си. Голямата част от училищата я предпочитат и дори след продажбата й на британска компания продължават да работят с нея. Какво прави толкова успешен човек в тв риалити? Не е ясно. Вероятно има нужда да изпусне парата от работата пред компютъра си със силни усещания, слаба храна, лош сън заради островните комари и адреналин от битките за оцеляване.


Още по темата: общо новини по темата: 1612
29.09.2024 »
29.09.2024 »
29.09.2024 »
29.09.2024 »
29.09.2024 »
29.09.2024 »
предишна страница [ 1/269 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофи в България
Висша лига на Англия сезон 2024/25
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в София и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли да се дадат повече права на районните кметове?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
София
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0700 45 024

novini@sofia24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Софиянци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията