ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този зеленчук е полезен за пикочния мехур, черния дроб, стомаха и дебелото черво, а кълновете му са още по-ценни! | ||||||
| ||||||
Противораковото действие на този зеленчук се осигурява от фитонутриента сулфорафан, който понижава нивото на захарта в кръвта и разрушава гените на раковите клетки. Дори се появиха биодобавки с броколи, но те се оказали доста по-слабо ефективни в сравнение с кълновете от броколи – с действително мощно въздействие. В кълновете се съдържа 100 пъти повече сулфорафан, отколкото в зрелия зеленчуци. Учени от Университета "Джон Хопкинс“ в САЩ открили в кълновете на броколито свойството да изкарва токсините от тялото на човека. Употребата на само 150 г млади кълнове на ден помага на хората от екологично неблагоприятните региони да се освободят от натрупани канцерогенни вещества. Внимание! Страдащите от аутизъм, приемащи ежедневно кълнове от броколи, започнали да проявяват по-добри показатели на социална активност и вербално общуване. Сулфорафанът е способен да подобри енергийната обмяна в клетките и да омекоти невровъзпалителните процеси, което понижава симптомите на аутизма. За останалите преимущества на това достъпно и безопасно средство сме писали неведнъж: изчиства организма, понижава нивото на холестерола; облекчава симптомите на диабета и т.н. Начин на приготвяне. Налейте в подходящ съд, най-добре стъклен, чиста питейна вода, поставете на дъното цедка и изсипете семена от броколи. Покрийте със стъклен капак или кухненска хартия за готвене, за да не изсъхват семенцата. Сменяйте водата всеки ден и след 2 седмици ще се появят кълновете, които можете веднага да използвате в ястията си. Можете да ги съхранявате 3 дни в хладилника в херметично контейнерче. Начин на използване. Вариантите са много: подправяйте салатата си с кълновете от броколи, слагайте в ястията, в сандвичите, дори може да си направите смути от тези кълнове. Вкусът е тръпчив. Посочва се още едно свойство на сулфорафана. Той се образува активно при дъвчене. Ако добавите към кълновете репички, ряпа, хрян и активно започнете да дъвчете, концентрацията на сулфорафан съществено ще нарасне, пише Zdrave.to. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета