![](http://i.id24.bg/img/loader.gif)
ЗАРЕЖДАНЕ...
Този уникален продукт има много лечебни свойства | ||||||
| ||||||
Лечебни свойства на гъшата мазнина Гъшата мазнина се състои предимно от олеинова киселина (същата киселина, която е компонент на зехтина) и по този начин намалява нивото на лошия холестерол в кръвта. Някога се е използвала за разтриване на гърдите, гръбнака или ставите. За лечение на настинки гъшата мас се смесвала с топло мляко и мед. При белодробни заболявания, съпроводени с кашлица, се вземат по 100 г мед, гъша мазнина и водка, кисне една седмица на тъмно и студено и се пие по 1 ч.л. дневно. При екзема или дерматит се прилага смес от 2/3 части гъша мазнина и 1/3 част борово масло. Поставя се на болното място два-три пъти дневно, покрива се с хартия и се фиксира с бинт или пастир. Употреба в кухнята Може да се използва за пържене. Има ниска точка на топене, приблизително 40°C, но висока точка на дим – чак от 220°C. Гъшата мазнина е почти без вкус и мирис и остава неутрална в готовите ястия. Има естествени консервиращи свойства. В миналото парчетата месо са се заливали с гъша мас, за да се удължи свежестта им. Гъшата мас в буркан може да се съхранява в хладилник почти година и да остане свежа. Най-често се използва във френската и еврейската кухня. Как да се сдобиете с гъша мас? Най-добре е да купите свежа, дебела гъска в края на есента. По това време на годината гъските са най-вкусни. След това изпечете месото до златисто кафяво и внимателно изсипете цялата мазнина, която излиза. Мазнината се прецежда, за да е напълно чиста и се налива в буркан. Да се съхранява в хладилник. Можете да го разсипете в малки съдове и да го съхранявате във фризера, пише zdrave.to. |
За контакти:
тел.: 0700 45 024
novini@sofia24.bg