ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
София
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този грозен на вид корен компенсира неугледния си външен вид с хранителни качества | ||||||
| ||||||
Вкусът му е силно пикантен до леко ядков. Може да се консумира пържен, паниран или задушен. Важно е да се съхранява на хладно и сухо място в продължение на седмици. В хладилника обаче не повече от една седмица. Черният корен е изключително нискокалорична храна, която обаче е богата на мого важни за човешкия организъм вещества и минерали. Той съдържа витамините - B1, B2, B6, C, E., както и минералите калций, желязо, мед, манган, калий, магнезий и натрий. Има високо съдържание и на фибри. Той подпомага съня, така че може да го консумират и вечер. Като всички зеленчуци има лечебни свойства. Най-важното е, че детоксикира черния дроб и стимулира образуването на червени кръвни телца. Подходящ е и за диабетици, тъй като може да се усвоява без помощта на хормона инсулин. Коренът е лесно смилаем и за пациенти със стомашни проблеми. Салсифи съдържа толкова калий, колкото и бананите. Високите нива на магнезий, фосфор, калций, мед, желязо и манган са добра база за развитие на костна тъкан. Високото съдържание на калий (15% от дневното препоръчително количество в една порция) и ниското ниво на натрий означават, че салсифи може значително да подобри проблемите с кръвното налягане, да намали напрежението върху сърдечно-съдовата система, както и да помогне за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Анкета